zaterdag 7 september 2019

Oogst

De afgelopen weken stonden vol in het teken van oogsten en verwerken van alle groenten en fruit. Heerlijk, dat is waar ik het voor doe! 

Ondertussen zijn alle wortelen van de 1e zaai lichting de grond uit. Bij de laatste oogst hiervan was het meeste ondergronds aangevreten, welk beestje dit was weet ik helaas niet. Ik heb ze niet gezien. Misschien de wortel vlieg?

En ook alle bieten van de 2e lichting zijn de grond uit, gekookt en deels ingevroren. Klaar om later in het jaar verder verwerkt te worden.


En ondertussen zijn ook de tomaten goed aan het rijpen, ze zijn erg lekker! Vooral de gele zijn volop rijp, de rode doen er iets langer over maar ook daarvan heb ik de eerste afgelopen week kunnen oogsten. 
Van 2 kilo tomaten heb ik een erg lekkere soep gemaakt. Het volgende project wordt pasta saus denk ik zomaar, ik heb de flessen al klaar staan. 


De broccoli is nu ook goed als klaar. Ze schieten van de 1 op de andere dag in bloei lijkt het wel, een les voor een volgende keer. Oogsten zodra je half denkt dat ze er klaar voor zijn.
Zelf vond ik ze niet zo lekker, Collin daar in tegen wel.
Ook de bosaardbeien zijn, volledig tegen verwachting in, aardbeien aan het geven. Volgens de verpakking zou dit pas volgend jaar zijn, dus dit is een welkome verrassing. Ze zijn erg klein maar zeer zoet.

En ook de bramen blijven maar oogst geven, teveel om allemaal zelf te eten en verwerken. Dus die deel ik graag met de dieren en insecten.

Aangezien het plan is om een aantal bomen weg te halen, nieuwe fruitbomen te plaatsen en fruitbomen te verplaatsen, moet er ruimte gemaakt worden om vrij te kunnen werken.
Zie hieronder een start van het onkruid vrij maken van een klein deel, rond een appelboom die weg gaat en 2 aalbes struiken. Het ziet er meteen een stuk ruimer uit vind ik. Nu nog moed verzamelen voor de rest...


Mijn hoofd staat er nog niet helemaal naar, maar de boerenkool is al oogst klaar! Flink eerder dan verwacht en nog geen vorst in het verschiet. Binnenkort maar oogsten en thuis even 'open' in de vriezer voordat ik ze verder verwerk.
Zie hieronder de paarse boerenkool.


Ook de zelf gezaaide snijbonen doen het ontzettend goed. Al zo'n 2 kilo geoogst en er is nog meer onderweg.


Hieronder een foto van een maïskolf in ontwikkeling. Erg bijzonder om te zien vind ik. Ik ben erg benieuwd hoe ze gaan smaken. 


En tot slot een foto van een komkommer. Ze kiezen allemaal hun eigen vorm, wat erg grappig is om te zien.
Tot nu toe 1 komkommer gehad die erg zuur was. Dit zou met de bevruchting te maken kunnen hebben, aldus internet. maar het merendeel is gelukkig lekker van smaak!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten