zaterdag 21 maart 2020

Voorjaars opruiming

Zo halverwege maart werd het tijd om de tuin goed klaar te maken voor dit tuinjaar. We zijn van start gegaan met een grote schoonmaak, wat helemaal geen straf is met dit heerlijke voorjaars zonnetje.
Al het hout afval van het vorige schuurtje is afgevoerd, het tuinafval ligt nog te wachten en is komende week aan de beurt om afgevoerd te worden.

Nog voordat de bomen in knop kwamen heb ik de perenbomen gesnoeid, voor de pruim was ik helaas al te laat. Die staat er dit jaar wat verwilderd bij, maar snoeien terwijl ze in knop staat schijnt slecht te zijn voor de vrucht ontwikkeling. Die mag volgend jaar weer mee met de snoei ronde!
Ook de frambozen waren al in knop, deze heb ik om die reden ook niet meer verplaatst en mogen nog een jaartje blijven staan. Ze staan niet in de weg en ik wil geen risico lopen dat ik de oogst verpest.

Het wordt steeds leuker om een ronde door de tuin te gaan, nu de knoppen steeds meer tot ontwikkeling komen. Het gaat ontzettend snel en de 1e knoppen beginnen nu ook al te openen.
De roze bosbes, begin maart:


De kleinste perenboom, half maart:


En ook de tuinbonen groeien gestaag door. Komende nachten wordt er lichte vorst voorspeld, ik ben benieuwd hoe ze dat zullen verdragen. 
Helaas was een halve rij tuinbonen geknakt door een onbekende oorzaak, deze heb ik ter plekke opnieuw gezaaid. Tot op heden is er niks opgekomen, maar voor nu hebben we nog genoeg tuinbonen planten over!
De tuinbonen vandaag:


Nu de tuin er weer een stuk opgeruimder bij staat vond ik het weer tijd om een overzicht foto te maken. Het is nog niet geheel naar wens, maar het begint langzaam aan wat te worden!
Achterin op de foto is het fruitvak te zien, daarvoor de rij waar onder andere de tuinbonen en reeds gezaaide kapucijners staan. Het midden is omgewoeld, dit zal in de komende dagen geharkt en onkruid vrij gemaakt gaan worden. Het voorste gedeelte moet nog gewoeld gaan worden.


De onderstaande foto is een overzicht gemaakt vanaf de andere hoek, achter de Jostabessen.
Ook deze foto is vandaag genomen.

Tijdens het klaarmaken voor dit tuinjaar heb ik ook de laatste oogst van het vorige seizoen meegenomen, de prei! Ze ruiken ontzettend sterk. Het zijn geen grote preien zoals uit de supermarkt, maar ik ben erg tevreden voor de 1e keer!


Ook thuis heb ik niet stilgezeten.
De tomatenzaden zijn gezaaid en grotendeels ontkiemt, een klein deel is zelfs al overgezet naar een grotere pot. Het experiment met de zoete aardappel is helaas mislukt, er gebeurd helemaal niets naast dat ze gaan schimmelen. Ik hoop nog ergens stekken te kunnen kopen, zo niet ga ik er volgend jaar opnieuw mee uitproberen.
Dit jaar heb ik ook een nieuwe uitdaging gepland staan, namelijk aardappelen! Ik heb 2 rassen pootaardappelen besteld en reeds opgehaald, namelijk de Roseval en de Burgundy Red.
Vandaag heb ik ze wat uit elkaar gezet zodat ze kunnen luchten en hopelijk al wat scheuten kunnen maken. De planning is dat ze begin april de tuin in gaan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten