vrijdag 3 juli 2020

Oogst

In de afgelopen maand hebben we al regelmatig kunnen oogsten in de tuin. Al het voorwerk en onderhoud werpt letterlijk zijn vruchten af.
De tuin verwildert wat, doordat alle planten groeien en toch weer groter blijken te worden dan op voorhand verwacht. Maar ach, het heeft ook wel wat. Aangezien het regelmatig onderhouden en verwijderen van onkruid er deze dagen/weken wat bij inschiet, geeft het wel een extra tintje aan de tuin.

In de afgelopen maand hebben we in totaal al 16 courgettes kunnen oogsten, waarvan 10 gele. Ontzettend leuk en vooral ook lekker! Met de courgette kun je alle kanten op qua verwerken in gerechten. De eerste soep is al gemaakt, er staan een aantal potten courgette jam (met sinaasappel) klaar en ook wordt er geëxperimenteerd met courgette in zoet zuur.
En uiteraard worden er ook courgettes 'gewoon' verwerkt in de avondmaaltijden, ook erg lekker.

De courgette planten en pompoen planten.

Naast de vele courgettes hebben we ook veel fruit kunnen oogsten, voornamelijk (bos)aardbeien en frambozen. En gisteren zijn ook de eerste kilo's (!) Jostabessen geplukt. Direct verwerkt tot een erg lekkere jam, met munt. En dan te bedenken dat er nog een aantal kilo's Jostabessen aan de struiken zitten, dat wordt op zoek naar nieuwe recepten!

Toch een leuk gezicht, alle potjes jam en soorten bij elkaar. Allen van de afgelopen maand.

Wat een extra verassing was in de afgelopen weken, is dat onze nieuw geplante frambozenstruiken ook al vruchten geven. Niet veel, maar ze zijn erg lekker. Een goed teken, want dan zijn de planten goed aan het wortelen. 
Daarnaast is ook de witte aalbes al vrijgevig qua vruchten, deze kunnen we gelukkig zelf oogsten in plaats van dat de vogels ons voor zijn. Tot nu toe lijkt de keuze voor de witte aalbes om die reden al geslaagd!
Ook de blauwe bessenstruik geeft besjes. Ook niet veel, maar wel erg lekker. De roze bessenstruik laat nog even op zich wachten, mogelijk geeft die volgend jaar voor het eerst vruchten.

De blauwe bessenstruik met vruchten in verschillende stadia.

Ook 'moet' er flink geoogst worden bij de peulen. De tuinbonen hebben we reeds allen geoogst en vandaag waren de kapucijners aan de beurt. We halen de struiken in één keer helemaal leeg, zodat de oogst ook in één keer makkelijk verwerkt kan worden.
Dat oogsten is nog best een uitdaging, zo blijkt. Onder de netten, tussen de 'smal' opgezette bonenstaken werd hard gewerkt om de kapucijners te plukken.
Op deze foto kan ook goed gezien worden dat het de juiste tijd was om te oogsten. Wanneer de plant geel wordt, en langzaam afsterft, zijn de peulen er klaar voor. 

Het oogsten van de kapucijners.

Ook besloot ik afgelopen week om de 1e aardappelplant te rooien. In principe moeten ze nog 3 weken tot de geschikte oogstdatum van de vroege soorten, echter zag ik in de omgeving al meerdere planten gerooid worden. Dit maakte mij toch wel nieuwsgierig. Van 1 plant, soort Roseval, heb ik ongeveer de helft geoogst. Dit was al ruim 500 gram, erg leuk!

Tijdens het oogsten van de Roseval aardappel.

Tot slot nog een foto van de oogst van 1 dag. Erg dankbaar om met volle handen uit de tuin te komen, daar doen we het voor!

Gele + groene courgettes, bakje Roseval aardappelen, bakje fruit (o.a. frambozen en witte aalbessen) en een flinke zak met tuinbonen (ruim 3,5 kilo).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten