woensdag 20 mei 2020

Ijsheiligen

Niets zo onvoorspelbaar als het weer in de maand mei, blijkt uit mijn ervaring van de afgelopen 2 weken.
Na een paar mooie dagen, besloot ik rond 10 mei te kijken hoe de weersverwachting was voor de komende week. De week van de Ijsheiligen, deze periode wordt gezien als laatst mogelijke kans van vorst in Nederland. Vele tuiniers geloven hier in en wachten tot na 15 mei met het uitplanten van alle met zorg gekweekte plantjes.

De weersverwachting gaf aan dat het de week van 15 mei prima zou zijn, met in de nacht een temperatuur van 7 a 8 graden. Prima weer voor mijn plantjes, die bijna de achtertuin uitgroeiden. Conclusie, ze mochten de volle grond in!
Na de tuin goed voorbereid te hebben, door middel van het strooien van koemest op de benodigde plekken en het glad harken van de grond, stond in 1 ochtend alles in de volle grond. Wat een rijk bezit, om alle groentes zo mooi te zien staan in de moestuin.

Paarse boerenkool

Spruitkool

Het kolen vak bestaat momenteel uit: Bloemkool, broccoli, spruiten, groene en rode boerenkool uitgeplant en nog een rijtje radijsjes die ter plekke was gezaaid.

Een paar dagen later besloot ik ook de worteltjes en bietjes te zaaien. In totaal 2 verschillende soorten wortel en 3 soorten bietjes, ik ben erg benieuwd naar de groei en uiteindelijke verschil in smaak.
Van een tuinbuurman heb ik wat pootuien gekregen, die hij over had. Het is onbekend welk soort, maar uien passen erg goed tussen de rijen wortelen. Dit aangezien de geur van uien de wortelvlieg tegenstaat, waardoor er minder snel schade aan de wortels zal ontstaan. Andersom werkt het ook, de uien worden minder snel aangetast aangezien de geur van wortel de vlieg tegenhoudt die uien graag opeet. 

Het wortel vak: Hier is in totaal nu veel gezaaid en nog niks opgekomen. Pastinaak, schorseneren, wortelen en bieten. En de pootuien staan hier in de grond.

Maar, zoals de tekst vast al wat deed vermoeden, was het weer helaas wat minder geschikt dan de voorspelling aangaf. 14 en 15 mei was het rond de 1 a 2 graden, wat de tomatenplanten en muismeloenen niet konden waarderen. Waar het er heel mooi bij stond bij het uitplanten, lijken 6 van de 9 tomatenplanten opgegeven en alle 6 de muismeloentjes lijken het ook niet meer te gaan redden.
Voor de zekerheid heb ik alles nog laten staan, momenteel heb ik toch nog geen nieuwe planten om er neer te zetten. Wie weet gaat het toch nog wat worden!

De tomaten, hoe het er uitzag na het uitplanten

De tomaten een paar dagen geleden

Ook de courgettes en pompoenen, die al een aantal weken buiten stonden, konden de koude nachten niet waarderen. Deze lijken gelukkig wel een doorstart te maken.

Het vak met courgettes en pompoenen, met meer naar achteren het kolen vak

Het vak met de aardappelen, ook zij vonden de koude nachten niet fijn maar zullen dit wel overleven.

Om het rondje tuin verder af te gaan,het vak bij de bonen staat ook niet stil. De kapucijners en tuinbonen doen het ontzettend goed. De tuinbonen heb ik reeds getopt (de toppen van de plant afgeknipt) om te voorkomen dat de zwarte luis op de planten neerstrijkt. In 2 toppen zat al wat luis, deze heb ik er direct uitgeknipt. Hopelijk blijven hun vriendjes weg, zodat de plant al zijn energie kan steken in het ontwikkelen van de tuinbonen.
De erwten staan er ondertussen ook mooi bij en beginnen te klimmen. Na de vogelvraat eerder deze maand had ik er wat extra voor gezaaid en uitgeplant, het net kan er hopelijk komende week vanaf.

Het bonen vak: Van links naar rechts kapucijners, tuinbonen, erwten, sperziebonen gezaaid (deze komen sinds vandaag wat op) en bij de stokken zijn snijbonen gezaaid (ook die beginnen nu op te komen).

Verschillende stadia van het ontkiemen van stok snijbonen.

Dan blijven er nog 2 lege vakken over. 1 voor de bladgewassen, de komende week zal ik hier een en ander gaan zaaien. De ander is sinds 2 dagen helemaal omgewoeld en kaal, hier lag nog een hoop (tuin)afval. Hier zal ik begin van de komende maand de maïs gaan zaaien, later in het jaar zal dit omgedoopt worden tot rabarber vak. Aangezien het erg mooi in de zon ligt en de rabarber dit jaar vrij slecht groeit door vermoedelijk de vele schaduw.

Verder is het fruit vak ook erg mooi opgeruimd door Collin. Hij heeft al het onkruid weggehaald, wat een verschil! Dit geeft meteen een heel fijn gevoel om naar te kijken, aangezien het veel overzicht geeft.

Het fruit vak

De aardbeien hebben al een aantal vruchten in ontwikkeling, nog even geduld!

Ook de peren, pruimen en appeltjes zijn al zichtbaar. Evenals de verschillende soorten bessen die er staan. Komende weken goed letten op eventuele rupsjes (waar ik er al een hoop van heb weggehaald) en luis (gelukkig nog niet gezien). Hopelijk dit jaar een mooie oogst van alle soorten!

Tot slot nog een overzichtsfoto van de tuin vandaag, staat hij er niet mooi bij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten