zaterdag 29 juni 2019

Steeds voller

Het is ontzettend leuk om met de dag groei te zien in de tuin, zeker nu het zonnetje ook weer goed schijnt.

Alle planten nemen toe in volume, de vruchten worden groter en de tuin ziet steeds wat groener.

Na de regenachtige periode hebben we tijdens de 1e zonnige dagen de afval hoop weg gebracht naar de stort plaats. Dit geeft een hoop ruimte waar weer gezaaid kan worden! Aangezien we er omheen moesten lopen met het weghalen had ik bewust niets gezaaid in de nabije omgeving.

Waar velen al hele maaltijden van de tuin halen, zijn wij iedere dag nog erg blij met een bak frambozen, aardbeien en kruisbessen. De aalbessen gaan voornamelijk naar de vogels, delen hoort erbij!

Tot mijn verbazing zijn de, relatief kleine, stambonen al volop vruchten aan het maken. Voor mijn gevoel is dit binnen 2 dagen gebeurd, maar dat kan haast niet. Ik werd gisteren verrast met het volgende aanzicht:


Per plantje hangen er nu 2 bonen aan, dat wordt smullen!

En na de gele courgette volgt ook de groene met het maken van vruchten, zo leuk! Ik lees overal dat ze, als ze eenmaal vruchten produceren, ontzettend snel doorgroeien. Ik wacht ongeduldig af...
1 van de 2 groene courgette planten:


Gisteren heb ik ook 2 soorten sla gezaaid, pluksla en kropsla. De rijen staan niet vol, ik werk langzaam van achter naar voren toe om de oogst te verspreiden.


Ook heb ik 2 rijen wortels bij gezaaid. De bietjes groeien gestaag door een de pastinaken laten zich nogsteeds niet zien. Het ontkiemen kan tot 1 maand duren, dus ik ga binnenkort een nieuwe poging doen.


En tot slot, de maïs. Een deel is verdwenen, maar er staan mooie exemplaren tussen!


zondag 23 juni 2019

Rood fruit

Na de vele regen in de afgelopen periode zijn bijna alle plantjes goed gaan groeien. Zo blijven ook de afrikaantjes niet achter, de 1e
knop is al zichtbaar! De andere zijn nog druk bezig met groeien, maar ik hoop dat ze snel volgen. 


Sinds een week hebben we een echte fruit explosie. Aardbeien plukken we al een paar weken, iedere dag en stuk of 6. Maar nu zijn ook de roze en oranje frambozen oogstklaar te. De oranje framboos is 1 van de 3 bessen struiken die we niet herkenden begin van dit jaar.
Maar de echte explosie vind plaats in de 2e struik die ons onbekend was, een rode kruisbes!


Na 2x  plukken, in een halve week tijd, heb ik al 1.7 kilo kruisbessen geoogst. En nogsteeds hangt er een hoop aan wat (bijna) rijp is. Ondertussen ben ik begonnen met het maken van rode vruchten jam, met als hoofd ingrediënt kruisbessen. Ik heb tot nu toe 3 variaties gemaakt:
- kruisbes, aardbei, 2 kleuren frambozen
- kruisbes, munt en citroen
- kruisbes, aardbei en citroen
Ik vind ze erg geslaagd en leuk om te maken. Zie hier een impressie van de stappen, al was ik bij het opschrijven van de data een maandje vooruit gegaan in de tijd. In mijn gedachten zaten we al in juli.


Ook leuk om te vermelden is dat de gele courgette zijn 1e  bloemen heeft! Ik kan zelf niet zien of het een mannetje of vrouwtje is, maar volgens mij zijn de 1e  vruchten al in ontwikkeling. Ik hoop dat het een vrouwtje is en dat we over een paar weken flink kunnen gaan smullen van heerlijke courgettes! 


Ook nog en paar kleine tegenslagen, de pastinaak is helaas allemaal opgegeten voordat het op kon komen. Hier wil ik nog een nieuwe poging voor gaan doen.
Bij een klein deel van de bietjes en de helft van de spinazie is dit ook het geval.
Verder zitten er veel mieren rond de wortels wat kan duiden op beestjes die de wortels op eten. Even afwachten nog.

En tot slot nog een foto van het aardbeien vak. Ik heb er stro rondom gelegd om onkruid tegen te gaan en te voorkomen dat de aardbeien gaan rotten op een natte ondergrond. Tot nu toe lijkt het geslaagd!


dinsdag 11 juni 2019

Bloemen

Vandaag goed gebruik gemaakt van het zonnetje in de namiddag, op naar de tuin om weer wat plantjes uit te zetten!
Er zijn 2 rode boerenkool, 1 groene boerenkool, een paar spruitkolen en nog 3 broccoli plantjes naar buiten verplaatst.
Dit kon al even, maar gezien het weer had ik besloten het even uit te stellen. Hopelijk gaat het de komende dagen goed!

De rode broccoli, redbor genaamd:


En ook de bietjes laten zich sinds enkele dagen zien:


Na de stormschade bij de tomaten had/heb ik er een hard hoofd in dat dit nog goed gaat komen bij alle planten. Ik werd vandaag echter verrast door een paar bloemetjes in 1 van de pearshaped tomaten planten. Dit maakt de dag weer goed!


In vergelijking met vele andere tuinen op het complex staat onze er nog erg leeg bij. Het merendeel kan al meerdere groentes oogsten, terwijl wij hier nog lang niet aan toe zijn. Naast vele heerlijke aardbeien en rabarber beginnen nu ook de aalbessen richting oogstklaar te gaan, allemaal niet zelf gezaaid maar zeker welkom!


En ook thuis mocht weer opnieuw gezaaid worden, nu er weer meer dan genoeg ruimte is in de vensterbank. Er is vandaag weer boerenkool, zowel groen als rood, en pompoen gezaaid. Vanmiddag lekker even in de zon gestaan en nu weer voor het raam in de mini kas. Dat ze maar snel mogen groeien!

donderdag 6 juni 2019

Stormschade

Na de storm van afgelopen nacht, met flinke hagel, windstoten en regenbuien, hield ik mijn hart vast voor de schade in de tuin.

Bij aankomst lijkt de ergste schade bij de tomatenplanten, deze hebben vele takken verloren. Dit gaf een vrij zielig aanzicht:



Verder hadden er flink wat bladeren losgelaten van de perenboom, maar de peren zijn echter blijven zitten. Ik trof er 2 op de grond, dat valt me reuze mee.

Hieronder een foto van een van de vruchten die aan de, nu nog mysterieuze, fruitboom komt. Er hangen er niet veel aan, nog even afwachten wat het eindresultaat gaat worden.


Verder kan ik met trots vertellen dat we bezoekers hebben gekregen in onze tuin, deze 2 harde werkers hebben hun plekje gevonden onder de hazelaar en zijn van harte welkom!


Voor de flinke bui van gisteren heeft Collin ervoor gezorgd dat het water vanaf de overkapping in de waterton loopt. Goede timing zo voor de flinke regenval, hij is nu weer goed gevuld. 


Verder staat alles er nog goed bij. De worteltjes komen langzaam op, de spinazie groeit gestaag door en ook de courgette/komkommer/broccoli lijken goed te blijven doorgroeien.
De pastinaak en bietjes laat nog even op zich wachten, her en der komt wat onkruid naar boven. Tot ik weet wat zaailingen zijn van de pastinaak en bietjes laat ik dit echter staan, om te voorkomen dat ik het verkeerde weghaal.

Ook de Oost Indische Kers komt op, evenals de siererwt. Het bonenkruid heeft er nog geen zin in helaas.

En tot slot een foto van een mooie klaproos in bloei!


zaterdag 1 juni 2019

Groei

In de afgelopen week groeit alles langzaam door. Behalve het onkruid, dat groeit haast waar je bij staat. Maar iedere dag gaat de schoffel door de tuin en dat houdt het redelijk in bedwang.

Het is wat zoeken, aangezien ik niet weet hoe de zaailingen er uit zien van de gezaaide soorten. Maar sinds eergisteren komt er wat schot in de zaak!

2 van de 4 bonen zijn uitgekomen. De andere 2 volgden maar niet, dus heb ik ze vandaag uitgegraven om te ontdekken dat ze waren gerot. Binnenkort dus weer nieuwe plaatsen.
Maar de 2 die leven groeien snel! Het verloop in 3 dagen tijd:


En ook de spinazie groeit goed, deze zijn gisteren opgekomen:


En ook de wortel en maïs laat zich sinds vandaag zien.
De maïs:


Er zaten gisteren helaas plots vele rupsen in de goudreinette, deze er uit gehaald. Ik verwacht helaas dat hier dit jaar geen vruchten meer aan zullen komen.
1 van de bessen struiken is te grazen genomen door luizen, deze zijn nu weg maar ik zie ook hier geen vruchten meer aankomen.

Daarin tegen lijkt 1 van de 2 aanvankelijk ingeschatte appelbomen geen appelboom te zijn. Deze vruchten ontwikkelen zich:


Het lijkt een pruimen boom te zijn, dat zou een leuke verrassing zijn!

En een wat minder leuke verrassing is dat de broccoli, waar ik de vorige blog zo trots over schreef, flink te grazen is genomen. Vermoedelijk door vogels. We wachten nog even af, wie weet komt er nog blad aan. En anders nog 1 poging, er staan er thuis alweer wat klaar.


Maar al met al lijkt de moestuin het goed te doen!

En tot slot de laatste rabarber die ik heb geoogst, 550 gram. Hier wederom een compote van gemaakt.
1 deel ingevroren om binnenkort nog zo'n heerlijke cake te maken en 1 deel alweer op!