zaterdag 22 februari 2020

Tuinbonen


Sinds de vorige blog zijn er alweer een aantal stappen gemaakt in de goede richting. Na zo'n 10 dagen zijn alle 15 gezaaide tuinbonen ontkiemt, waarna ze nog even in de schuur mochten vertoeven. Ik durfde ze nog niet buiten te plaatsen met de storm. 

De tuinbonen na het ontkiemen:


Terwijl de zaden hard bezig waren om zaailingen te worden, zijn we gestart met de voorbereidingen in het vak waar de bonen komen. Allereerst moesten de aardbeien en nieuwe plek krijgen, in het fruit vak.
Deze moet nog verder onkruid vrij gemaakt worden, maar ze hebben hun plaats alvast gekregen.


Vervolgens is het bonen vak, verdeeld over een aantal dagen, omgewoeld, geharkt en onkruid vrij gemaakt. Ook heb ik wat mest gestrooid, aangezien de tuinbonen dit schijnen te waarderen.
Al snel gingen we fanatiek aan de slag met het maken van bonenstaken. Na het plaatsen bleek alleen dat ik mij had vergist en dat tuinbonen niet klimmen, maar een soort stammen gaan worden.

Het bonenvak, klaar voor gebruik:


Aangezien de staken al stevig stonden heb ik besloten de tuinbonen op de plek van de kapucijners te zetten, de kapucijners komen dan bij de bonenstaken te staan. Dit zal begin maart gaan gebeuren.

De rij tuinbonen, vandaag na het plaatsen:


Binnen, thuis, staan de volgende 15 tuinbonen alweer klaar om te ontkiemen. Deze hoop ik met zo'n 14 dagen ook in de tuin te gaan plaatsen.

Tot slot heb ik de laatste boerenkool geoogst, amper witte vlieg en weer ontzettend lekker!


maandag 3 februari 2020

Tuinjaar 2

Het nieuwe tuinjaar is weer van start! Voor ons het 2e jaar met een moestuin, ik kan niet wachten om te ontdekken wat dit jaar ons zal brengen. 

Er zijn nog genoeg klusjes blijven liggen vanaf het vorige jaar, maar we schieten al op. De 2 peren bomen zijn ondertussen verplaatst en ook het nieuwe tuinhuisje staat. 
Wat er nog moet gebeuren, om met een schone lei aan dit jaar te beginnen, is:
- (bos) aardbeien verplaatsen
- frambozen struiken verplaatsen
- tuin en schuur afval wegbrengen
Het valt dus allemaal wel mee, maar moet nog wel 'even' gedaan worden. En uiteraard moeten ook de fruitbomen gesnoeid worden. 

Het nieuwe tuinhuisje:


Er moet nog een slot op gezet worden en dan kan al het gereedschap weer terug naar de tuin. Dat maakt het ook weer makkelijker om onverwachts even wat te gaan doen. Nu gaat er nog een hoop geplan aan vooraf.

Maar ik heb niet stilgezeten in de afgelopen maanden, achter de schermen is de voorbereiding voor dit jaar van start gedaan en ondertussen afgerond. Er viel nog weinig over te schrijven, maar ondertussen kan ook het nieuwe 'blogjaar' beginnen!

Allereerst ben ik gestart met het maken van een overzicht van alle groentes die ik wilde gaan plaatsen dit jaar, waaronder ook een hoop nieuwe uitprobeersels. Alle zaden die ik nog had heb ik uitgezocht, waarbij ook is gekeken naar de productiviteit en opbrengst van de planten. En uiteraard de smaak!
Zo ben ik op een aantal nieuwe varianten uitgekomen, maar een groot gedeelte mag nog een jaar mee.

Een overzicht van alle zaden en bonen die dit jaar een plekje in de tuin krijgen:


Rekening houdend met de regels van wisselteelt ben ik vervolgens tot de volgende verdeling voor in de moestuin gekomen:


Zoals te zien is heb ik een andere verdeling dan afgelopen jaar. Al het fruit is aan de linkerkant gezet, dit geeft overzicht en ruimte in de rest van de tuin.

Dit jaar weten we in principe van alles wat er stond, wat het is. Alleen de zwarte bes kan nog verrassend zijn, aangezien die afgelopen jaar vanwege luis geen vruchten gaf. Dit is nog een gok van een tuin buurman.

En vandaag is dan ook het voorzaaien begonnen! Ik heb er voor gekozen om de tuinbonen binnen voor te zaaien, voor een hopelijk vroegere oogst. Maar ook de tuin is er nog niet klaar voor, het vak waar ze uitgeplant gaan worden moet nog leeg.

De tuinbonen die zich hopelijk binnen 2 weken gaan laten zien:


Ook start ik dit jaar met een poging om zoete aardappelen te planten. Er zijn verschillende methodes voor te vinden op internet, ik heb gekozen om met een simpele te starten. Namelijk het laten ontstaan van stekken door ze gedeeltelijk te plaatsen in water.

De zoete aardappelen in water:


Tot zover deze blog. Zodra de tuin opgeruimd is en klaar voor het nieuwe seizoen zal daar een foto van volgen in een volgende blog!