zondag 24 februari 2019

Weer een stapje verder

Vandaag, in het heerlijke zonnetje, hebben we weer wat tijd doorgebracht in de tuin.

Mijn man is aan de slag gegaan met het uitgraven van de boomstronk, die ik eergisteren ontdekte. Hij bleek al een tijd zo te liggen, de wortels waren zachter geworden waardoor hij makkelijker loskwam.


Na zo'n 1.5 uur hard werken was het dan zover, hij kwam los! Zie hier het resultaat.


Terwijl mijn man druk was met de boomstronk, ben ik aan de slag gegaan met het egaliseren van 1 vak. Ik wilde de rij tegels iets verplaatsen, waardoor de ondergrond eerst vlak moest zijn. Ook dat is vandaag gelukt. Ik ben stiekem best trots op mezelf dat het gelukt is!

Tijdens het verplaatsen van de regels kwam ik een nest rode mieren en een nest zwarte mieren tegen. Deze heb ik weer afgedekt met wat struikjes, zodat ze niet in de volle zon lagen. Ik hoop dat ze een nieuw plekje gaan vinden.

Zie hier het resultaat:


Fijn dat we weer wat zijn opgeschoten!

vrijdag 22 februari 2019

Productieve dag

Vandaag weer lekker gewerkt in de tuin. Mijn doel was om de ruimte tussen de fruitbomen en schuur leeg te maken. Dat is grotendeels gelukt!
Tijdens het ruimen bleek er nog een flinke, omgezaagd boomstronk in de grond te zitten. Dat is even een tegenvaller, ik hoop dat we die nog weg gaan krijgen. En anders moeten we er helaas toch maar omheen.
Maar verder is de ruimte leeg! Wat een ruimte komt er dan weer vrij:



Het geeft een ontzettend fijn gevoel, want alle grote opruim werkzaamheden zijn klaar! Alle vakken zijn vrij gemaakt van alles dat er stond.
Het afval moeten we nog wegbrengen, dat zullen we een deze dagen gaan doen.

De werkzaamheden die we binnenkort zullen gaan uitvoeren zijn:
- Afval afvoeren
- Grond gelijk verdelen
- Tegels verplaatsen, zodat de vak verdeling m duidelijk zichtbaar is
- De grond omspitten per vak
- Een aantal vakken bemesten met koemest korrel en/of beendermeel, afhankelijk van de behoefte van de te planten gewassen
- Rekken plaatsen voor de klimplanten
En dan zijn we voorlopig even klaar met de voorbereidingen!
Voor nu staat de tuin er zo bij:


In het hoekje onderin kun je nog iets van het tuin afval zien liggen. Ook zie je de gaten nog zitten waar we de vaste planten vandaan hebben verplaatst.

Ook werd ik verrast door wat opkomend bollen, voor mij nog een verrassing wat er uit gaat komen:


En tot slot nog een foto van 1 van de 2 rijen met fruit bomen en struiken:


Volgens de buurman zijn het 3 rode bessen struiken, met mogelijk 1 zwarte bes. Zou leuk en lekker zijn!

Voor nu weer nagenieten van de productieve dag, hopelijk komend weekend in het zonnetje weer verder!

woensdag 20 februari 2019

Planning

Tijdens de regenachtige en koude dagen, maar ook in de avonden, heb ik niet stil gezeten.
Ontzettend gemotiveerd om aan de slag te gaan heb ik veel informatie opgezocht over het opstarten van een moestuin.
Hierbij heb ik veel geleerd over het bemesten, wisselteelt en welke groepen er allemaal zijn.
Aan de hand daarvan heb ik een lijst gemaakt van groenten die ik graag zou willen telen, welke voor en nadelen daarbij hoorden en zo een definitieve keuze gemaakt.
En toen was het moment daar, zaadjes kopen! Als een kind zo blij, stond ik daar met mijn lijstje te kijken naar de verschillende opties. Het volgende is daaruit voort gekomen:


Ik vond het vrij lastig om vakken te maken, hoe groot wil ik ze? Wat is een praktische indeling?
En dan de invulling van de vakken, is de ruimte groot genoeg? Weten we wat er afgelopen jaar gestaan heeft? In de meeste vakken is het antwoord daarop nee.
We vonden het en der wat bietjes, aardappelen en tomaten maar daar houd het wel mee op.

Ik vond nog een leuk boekje, waar ik alle informatie over de rassen van de gekochte zaden in heb opgeschreven. Dit vond ik voor het overzicht erg fijn
Na verscheidene avonden puzzelen, is de opzet rond gekomen!
Vooralsnog ziet hij er zo uit:


Ik zal er eerdaags een wat grotere versie van maken en deze ook pacificeren voor in de tuin, dat lijkt me wel handig om daar te hebben liggen.

Een veel gelezen valkuil is dat er teveel gezaaid wordt, ik heb hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Mijn ouders lusten ook wel wat verse groenten, maar het is niet mijn bedoeling om dusdanig veel te planten dat we een overschot krijgen. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken.

Ook het zaaischema heb ik klaar. Evenals een overzicht waar ik per maand heb opgeschreven wat er moet gebeuren, denk daarbij aan bemesten, voorzaaien, uitplanten en oogsten.

Ik heb direct de zaai agenda van Diana en Laura (zie Diana's mooie moestuin) besteld. Ik lees er alleen maar positieve berichten over en een agenda lijkt me erg praktisch om alles in bij te houden.
Als het goed is wordt hij eerdaags klaar gemaakt voor verzending, we wachten af!

dinsdag 19 februari 2019

Eerste post

Begin januari was het zover, we (mijn man en ik) kregen een moestuin aangeboden op een volkstuin vereniging op 5 minuten fiets afstand van ons huis!
Op een prachtige locatie, een rustig stukje groen midden in het dorp. 
De tuin is 160m2, ca. 10x16 meter. Er stond al een schuurtje op en een overkapping waar we mooi uitzicht hebben over de tuin.

Bij de bezichtiging zagen we al snel dat er langere tijd geen onderhoud had plaatsgevonden, de tuin was erg overwoekerd. Maar dat mocht de pret niet drukken, er zijn namelijk meerdere fruitbomen en vruchten struiken blijven staan. Evenals een grote krul hazelaar en meerdere vaste planten. 

Zie hier onze tuin:



Door mijn wisselende diensten, het wisselvallige weer en helaas ook perioden met vorst kon ik niet direct aan de slag. 
Wel heb ik op regenachtige dagen veel opruim werkzaamheden kunnen doen, er stond erg veel afval onder de overkapping en ook de schuur puilde uit. Op de dag van de 1e sneeuwval heb ik het laatste beetje afval in mijn kleine autootje weggebracht, dat ruimde heerlijk op! En wat zag het er mooi uit met de sneeuw! 


In februari konden we dan eindelijk beginnen met het serieuzere werk, wisselend zijn we samen gegaan en zo nu en dan ben ik alleen naar de tuin gegaan om te starten met onkruid wieden, schoffelen en de tuin grotendeels leeg maken. Ik had niet gedacht dat ik dat nog leuk zou vinden ook, best rustgevend werk. 
Met hulp van een vriend die hovenier is heb ik ook de fruit bomen en de hazelaar gesnoeid. Ook de bramen struiken kregen een snoeibeurt, de bessen struiken laten we hoe ze zijn. 

Een deel fruitbomen en struiken voor het snoeien en verplaatsen:

Ondertussen is er al een hoop werk verricht en begint het einde wat meer in zicht te komen. 
Er zijn wat fruit bomen verplaatst, evenals vaste planten, en het grootste gedeelte is nu kaal. 
En zo zag de tuin er afgelopen week uit, gezien vanuit de overkapping:


Ik zal de volgende keer wat nieuwe foto's maken van de huidige situatie!

Ik dacht er al langere tijd aan om een blog bij te houden voor de tuin, voornamelijk voor eigen gebruik om de vorderingen bij te houden en als logboek. 
Geïnspireerd door Diana, van Diana's mooie moestuin (www.mooiemoestuin.nl) besloot ik gewoon een blog aan te maken. 
De blog van Diana is zo ontzettend leerzaam, ik haal er heel veel inspiratie en tips vandaan. Daarom verdient deze blog zeker een plek in mijn 1e post!

Over de naam Hanneke's (h)eerlijke moestuin hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben er van overtuigd dat ik het tuinieren (en alle groente en fruit die ik hopelijk succesvol ga verbouwen) heerlijk ga vinden. Ook wil ik zo eerlijk mogelijk moestuinieren, wat voor mij inhoud dat ik actief bezig zal zijn met wat goed is voor de natuur en dieren, waarbij ik geen bestrijdingsmiddelen wil gaan gebruiken.

Op naar een leerzaam en succesvol 1e jaar moestuinieren!