zaterdag 30 mei 2020

Groei en bloei

Dankzij het mooie weer, en regelmatig water geven, zijn de meeste planten goed van de vorst schade afgekomen. 
Waar ik het niet had verwacht, zijn alle pompoen en courgette planten er geheel bovenop gekomen. De gele courgette planten beginnen zelfs al met bloeien. 

Gele courgette

En ook 1 pompoen plant begint met het aanmaken van knoppen.

Pompoen

En met dit mooie weer blijken ook de bonen soorten geen rust te houden. Waar de tuinbonen langzaam aan uitgebloeid raken, zijn de kapucijners en peultjes gestart met bloeien. Het ziet er direct een stuk vrolijker uit in het bonen vak! 

Kapucijner bloem 

Bloem van de peulen planten 

Afgelopen week hebben ook wij niet stil gezeten. We hebben weer flink wat gezaaid. Onder andere spinazie, snijbiet, verschillende sla soorten en pastinaak. En ook nog wat snij en sperziebonen.

De 1e  bietjes komen ook langzaam op, de worteltjes laten nog even op zich wachten. 
Bietjes

Daarnaast mochten ook de laatste spruit en broccoli planten vanuit mijn achtertuin de volle grond in. Langzaam aan raakt de tuin gevuld! 

Na de schade aan de tomaten planten, hebben 5 stuks dit niet overleefd. 1 van de tuin buren bood direct een aantal plantjes aan die hij over had, ontzettend leuk en welkom! 

De tomaten

En ook een andere buurman bood plantjes aan die over waren, koolrabi. Deze hebben nu ook een mooi plekje gekregen in de tuin. 

Afgelopen week hebben we ook de 1e  oogst mee naar huis kunnen nemen, ontzettend leuk. De 1e lichting radijsjes is klaar om in etappes mee naar huis te gaan. En ook hebben we de 1e aardbeien van dit jaar kunnen plukken.

Het aardbeien vak

De aardbeien zijn ondertussen rondom voorzien van een laagje stro, tegen het rotten van de aardbeien op eventuele natte grond. Ook houdt het hopelijk wat onkruid tegen. 

Tot slot nog een overzicht foto van de tuin deze ochtend. Ik ga nog even genieten van het uitzicht! 

Overzicht 30 mei 2020





woensdag 20 mei 2020

Ijsheiligen

Niets zo onvoorspelbaar als het weer in de maand mei, blijkt uit mijn ervaring van de afgelopen 2 weken.
Na een paar mooie dagen, besloot ik rond 10 mei te kijken hoe de weersverwachting was voor de komende week. De week van de Ijsheiligen, deze periode wordt gezien als laatst mogelijke kans van vorst in Nederland. Vele tuiniers geloven hier in en wachten tot na 15 mei met het uitplanten van alle met zorg gekweekte plantjes.

De weersverwachting gaf aan dat het de week van 15 mei prima zou zijn, met in de nacht een temperatuur van 7 a 8 graden. Prima weer voor mijn plantjes, die bijna de achtertuin uitgroeiden. Conclusie, ze mochten de volle grond in!
Na de tuin goed voorbereid te hebben, door middel van het strooien van koemest op de benodigde plekken en het glad harken van de grond, stond in 1 ochtend alles in de volle grond. Wat een rijk bezit, om alle groentes zo mooi te zien staan in de moestuin.

Paarse boerenkool

Spruitkool

Het kolen vak bestaat momenteel uit: Bloemkool, broccoli, spruiten, groene en rode boerenkool uitgeplant en nog een rijtje radijsjes die ter plekke was gezaaid.

Een paar dagen later besloot ik ook de worteltjes en bietjes te zaaien. In totaal 2 verschillende soorten wortel en 3 soorten bietjes, ik ben erg benieuwd naar de groei en uiteindelijke verschil in smaak.
Van een tuinbuurman heb ik wat pootuien gekregen, die hij over had. Het is onbekend welk soort, maar uien passen erg goed tussen de rijen wortelen. Dit aangezien de geur van uien de wortelvlieg tegenstaat, waardoor er minder snel schade aan de wortels zal ontstaan. Andersom werkt het ook, de uien worden minder snel aangetast aangezien de geur van wortel de vlieg tegenhoudt die uien graag opeet. 

Het wortel vak: Hier is in totaal nu veel gezaaid en nog niks opgekomen. Pastinaak, schorseneren, wortelen en bieten. En de pootuien staan hier in de grond.

Maar, zoals de tekst vast al wat deed vermoeden, was het weer helaas wat minder geschikt dan de voorspelling aangaf. 14 en 15 mei was het rond de 1 a 2 graden, wat de tomatenplanten en muismeloenen niet konden waarderen. Waar het er heel mooi bij stond bij het uitplanten, lijken 6 van de 9 tomatenplanten opgegeven en alle 6 de muismeloentjes lijken het ook niet meer te gaan redden.
Voor de zekerheid heb ik alles nog laten staan, momenteel heb ik toch nog geen nieuwe planten om er neer te zetten. Wie weet gaat het toch nog wat worden!

De tomaten, hoe het er uitzag na het uitplanten

De tomaten een paar dagen geleden

Ook de courgettes en pompoenen, die al een aantal weken buiten stonden, konden de koude nachten niet waarderen. Deze lijken gelukkig wel een doorstart te maken.

Het vak met courgettes en pompoenen, met meer naar achteren het kolen vak

Het vak met de aardappelen, ook zij vonden de koude nachten niet fijn maar zullen dit wel overleven.

Om het rondje tuin verder af te gaan,het vak bij de bonen staat ook niet stil. De kapucijners en tuinbonen doen het ontzettend goed. De tuinbonen heb ik reeds getopt (de toppen van de plant afgeknipt) om te voorkomen dat de zwarte luis op de planten neerstrijkt. In 2 toppen zat al wat luis, deze heb ik er direct uitgeknipt. Hopelijk blijven hun vriendjes weg, zodat de plant al zijn energie kan steken in het ontwikkelen van de tuinbonen.
De erwten staan er ondertussen ook mooi bij en beginnen te klimmen. Na de vogelvraat eerder deze maand had ik er wat extra voor gezaaid en uitgeplant, het net kan er hopelijk komende week vanaf.

Het bonen vak: Van links naar rechts kapucijners, tuinbonen, erwten, sperziebonen gezaaid (deze komen sinds vandaag wat op) en bij de stokken zijn snijbonen gezaaid (ook die beginnen nu op te komen).

Verschillende stadia van het ontkiemen van stok snijbonen.

Dan blijven er nog 2 lege vakken over. 1 voor de bladgewassen, de komende week zal ik hier een en ander gaan zaaien. De ander is sinds 2 dagen helemaal omgewoeld en kaal, hier lag nog een hoop (tuin)afval. Hier zal ik begin van de komende maand de maïs gaan zaaien, later in het jaar zal dit omgedoopt worden tot rabarber vak. Aangezien het erg mooi in de zon ligt en de rabarber dit jaar vrij slecht groeit door vermoedelijk de vele schaduw.

Verder is het fruit vak ook erg mooi opgeruimd door Collin. Hij heeft al het onkruid weggehaald, wat een verschil! Dit geeft meteen een heel fijn gevoel om naar te kijken, aangezien het veel overzicht geeft.

Het fruit vak

De aardbeien hebben al een aantal vruchten in ontwikkeling, nog even geduld!

Ook de peren, pruimen en appeltjes zijn al zichtbaar. Evenals de verschillende soorten bessen die er staan. Komende weken goed letten op eventuele rupsjes (waar ik er al een hoop van heb weggehaald) en luis (gelukkig nog niet gezien). Hopelijk dit jaar een mooie oogst van alle soorten!

Tot slot nog een overzichtsfoto van de tuin vandaag, staat hij er niet mooi bij?

maandag 4 mei 2020

April ontwikkelingen

Er is alweer een maand voorbij gevlogen, een maand waarin een hoop gebeurd is in de tuin. Haast teveel voor in 1 blog.

Laat ik starten met een overzicht van de tuin:
Rechts zijn de courgette en pompoen planten te zien, deze heb ik al relatief vroeg in de volle grond gezet. Eigenlijk 'mag' dit pas na de Ijsheiligen, maar ze groeiden zo hard dat ik de gok heb gewaagd. Zolang er geen nachtvorst gaat komen zal het naar verwachting geen probleem zijn!

Tussen de 2 witte paaltjes voorin de foto heb ik schorseneren gezaaid, ook voor het eerst. Tot nu toe zijn ze nog niet opgekomen, het is nog even afwachten. 

Ondertussen staat de rest van de tuin niet stil. De tuinbonen groeien momenteel erg hard en de vormen zitten er al volop in! 
De tuinbonen 24 april:
En naast de tuinbonen groeien ook de kapucijners erg rap, zeker na de regen van afgelopen dagen. 

Een kapucijner op 24 april:
Een overzicht van de kapucijners en tuinbonen afgelopen week:
Op deze foto is ook mooi het verschil te zien tussen de 2 rijen tuinbonen, de rij met bloemen heeft een voorsprong van zo'n 2 weken. 

In het zogenoemde bonenvak heb ik ook erwten gezaaid, in 3 delen. Het 1e  deel kwam erg mooi op, helaas is de helft verdwenen/opgegeten door de vogels. Ik heb thuis snel nog wat zaden gezaaid in een mini kasje, om niet teveel achterstand  op te lopen. En direct een net over de overige erwten geplaatst, waar een deel nog van op moet komen. 

De erwten:
In de Jostabes ontwikkelen zich ondertussen de 1e besjes. En ook in de pruimenboom en perenboom zijn de 1e  vruchten al te zien. 
De Jostabes:
Het fruitvak had wat achterstallig onderhoud, door alle overige werkzaamheden in de tuin. Na het opschonen kwamen de rabarber en bosaardbeien weer mooi tevoorschijn. 
De rabarber:
 
De bosaardbeien:
Het stuk van de gewone aardbeien moet nog verder opgeschoond worden. Ze komen nu mooi op, waardoor ze het verdienen om goed verzorgd te worden! 

Tot slot nog een foto van de tomaten in de achtertuin, ze staan te popelen om meer ruimte. Ik hoop ze over een week in de volle grond te kunnen zetten. Dit volgt hopelijk om de volgende blog!