vrijdag 18 oktober 2019

Ruimte maken

De afgelopen weken stonden in het teken van ruimte maken. De tuin komt langzaam in zijn voorbereidingen voor het nieuwe tuinjaar, waar andere tuinders nog druk bezig zijn met het huidige tuinseizoen.

Het afgelopen jaar is dusdanig goed bevallen, zeg maar gerust dat ik het erg leuk vond om in de tuin bezig te zijn, waardoor ik heb besloten de tuin flink aan te pakken voor het komende tuinjaar.
Om die reden zal ik geen wintergroenten gaan plaatsen, maar ruimte maken om de tuin om te gooien.
De plannen zijn vrij radicaal, maar we beginnen met kleine stappen.

Tijdens deze werkzaamheden door zijn de tomatenplanten helaas te pakken genomen door een ziekte, vermoedelijk de welbekende tomaten ziekte; phytopthora. In dit geval heb ik er voor moeten kiezen om alle planten weg te halen en de vruchten helaas weg moeten gooien.
Ik had de groene, onrijpe, tomaten in eerste instantie mee naar huis genomen (was nog flink veel!) maar helaas bleken ze allemaal al aangetast. Om die reden heb ik ze alsnog weggegooid, helaas...
Zo zag de zielige hoek er uit voor het weghalen:


En zo na het verwijderen van alle tomatenplanten:


De pompoenplanten zijn gelukkig niet aangetast, dus deze kunnen nog rustig blijven staan. Ook de Afrikaantjes staan er nog prima bij, deze mogen voorlopig ook nog blijven om de tuin een vrolijkere uitstraling te blijven geven.

En dan nu, de 1e stap van de vernieuwing. Namelijk, een nieuwe schuur! Via marktplaats heb ik een leuk schuurtje kunnen overnemen, die Collin afgelopen weekend met hulp heeft afgebroken. Dit hield natuurlijk in dat de huidige schuur weg moest, en de hoek opgeruimd moest worden zodat de nieuwe schuur geplaatst kon worden.
De oude situatie:


En de huidige situatie:


Waar de nieuwe schuur is? Momenteel staat deze onder het afdakje rechts, maar nog niet op deze foto te zien. Er moeten nog wat tegels geplaatst worden, zodat de nieuwe schuur goed opgebouwd kan worden. Hiervoor moet het weer even meewerken, want stenen vlak neerleggen in een modderpoel is niet te doen. We hopen hier in de komende week mee aan de slag te kunnen.
Hopelijk staat over 1 a 2 weken het nieuwe schuurtje, ik kan nu al niet wachten!

Helaas ben ik door de vele regenval niet zo vaak op de tuin geweest als had gemoeten. Hierdoor hebben de muizen zich tegoed gedaan aan de maiskolven. Ik hoop dat maar ze ze lekker vonden.
Jammer, volgend jaar wat beter opletten.


Daarentegen staat de paarse boerenkool er super goed bij. Hier ben ik stiekem best trots op! Ik probeer de oogst nog uit te stellen tot het wat gaat vriezen. Tot op heden gaat het uitstellen nog goed, maar eigenlijk heb ik ze veel te vroeg gezaaid en buiten gezet. Ze zijn in principe al oogst klaar.
Misschien haal ik ze er binnenkort toch uit omdat ik niet langer kan wachten, dan stop ik ze even in de vriezer om de vorst na te bootsen.


De komende weken staat er nog genoeg op de planning:
- schuurtje plaatsen
- hazelaar weghalen
- bonenplanten uit de grond halen
- courgette planten verwijderen
- mais planten weghalen, ze zijn toch allemaal al opgegeten
- 1 appelboom weghalen en vervangen voor een jongere versie
- 1 perenboom verplaatsen en 1 perenboom weghalen
- de frambozenstruiken verplaatsen
- bramenstruiken verwijderen (we vinden het soort niet lekker, ze zullen vervangen worden voor een doornloze variant die we wel lekker vinden)
- al het afval wegbrengen, want wat staat er een hoop! Zowel het oude schuurtje als al het groen afval van de afgelopen maand

En verder uiteraard de huidige planten verzorgen, dit gaat alleen nog om de boerenkool en pompoen plant. Voor de rest is de tuin aardig leeg.

Hopen op goed weer!