zondag 26 mei 2019

Droog

Ondertussen alweer een week verder, waarin de tuin alweer wat meer gevuld raakt!

Het is ontzettend droog in de tuin, dit merk ik ook aan de plantjes. Iedere avond geef ik ze water, wat ze dan ook duidelijk weer waarderen.
1 dag ben ik 2x gegaan, maar ik heb gehoord dat de wortels daar ook lui van worden waardoor ik het nu toch bij 1x per dag hou. Gelukkig komt er vanaf vanavond of morgen weer wat regen, dat zal de tuin goed doen!

In mijn vorige blog schreef ik dat de broccoli er zielig bij stond, deze is nu alweer wat opgeknapt!


Aangezien er voor de komende dagen regen voorspeld wordt heb ik gisteren weer wat gezaaid, namelijk pastinaak, bietjes en spinazie. Niet helemaal volgens de plattegrond die ik gemaakt had, maar soms loopt het even anders.

De pastinaak en bietjes op de voorgrond, achter de bloemen is de spinazie te zien:


 Er groeien her en der ook wat sieruien in de tuin, ontzettend geliefd bij hommels en bijen:


En deze foto heb ik een paar dagen terug gemaakt, vanaf de overkapping gezien. Een heerlijke plek met privacy en overzicht over de tuin.


Verder hebben we van een buurvrouw nog wat koolraap zaailingen gehad, deze hebben helaas niet allemaal de verhuizing overleefd. Maar we hebben er nog 4 staan, het zou leuk zijn als ze aan gaan slaan!

En tot slot nog een foto van de aardbeien, de 1e beginnen al rood te kleuren. Nog eventjes wachten en dan kunnen we ze hopelijk gaan oogsten!


zaterdag 18 mei 2019

Plantjes uitgezet

Zowel gisteren als vandaag weer veel tijd in de tuin doorgebracht.

Gisteren hebben we de nieuwe waterbak omhuld in donker zeil, zodat er geen alg zal ontstaan zodra de bak zich vult met water. Al met al waren we hier nog best vlot mee klaar, het kostte zo'n uurtje tijd.

Hierna hebben we de tomatenplanten uitgeplant! Best spannend, want de conditie van de plantjes is niet heel goed na de zonnebrand. Maar als ik mede moestuiniers mag geloven gaat het helemaal goedkomen.

Zo stonden ze er vanavond bij:


Vandaag heb ik de komkommer, courgette, bosaardbeien en broccoli plantjes uitgeplant.
Van een tuin buurman hebben we ook nog een gele courgette gehad, erg leuk!
Hieronder een overzicht van het rechter gedeelte van de tuin:


De komkommer rechts, courgettes in het midden en de bosaardbeien lounge links:


De broccoli plantjes, voorzien van een koolkraag tegen de koolwitjes, staan er helaas vrij zielig bij. Ik hoop dat dit nog bijtrekt. Thuis heb ik er nog 3 staan die nog iets moeten groeien, daarna mogen die ook naar buiten. 
Op de achtergrond de sperziebonen:


En tot slot ook de gewone aardbeien voorzien van een net, zodat de vogels er hopelijk vanaf blijven.


Het overzicht van bijgewerkt:


En nu hopen op wat kleine regenbuien, zodat de plantjes een goede start krijgen in de tuin!

donderdag 16 mei 2019

Rekken geplaatst

Vanmiddag hebben we samen weer flink wat stappen gemaakt.

Vanmorgen heeft Collin tegels gehaald om de grote waterbak, 1000L, zijn vaste plaats te geven. Helaas hebben we hierdoor wat ruimte moeten inleveren waar tomaten gepland stonden. Dit zal dus iets schuiven, maar daar verwacht ik geen problemen mee.


Zoals op bovenstaande foto ook te zien is hebben we de rekken voor de tomatenplanten geplaatst. Dit dient meteen als scheiding met de tuin buurman.

Ook hebben we de stokken geplaatst voor de snijbonen. Van een andere tuinier hebben we een aantal snijbonen gekregen, erg leuk! Deze hebben we hier direct achter geplaatst. Vanaf nu staan de eerste kleine plantjes dus in de tuin, het echte verzorgen gaan gaan beginnen!


Bij het ruimte maken voor de boontjes trok ik nog een plant uit de grond, dit bleken echter kleine aardappeltjes te zijn. De rest hiervan hebben we naar laten staan, wie weet wordt het nog wat.

Verder hebben we de bogen geplaatst waar de aardbeien tussen komen te staan. Ook het rek voor de komkommer planten is geplaats.

De tomatenplanten hebben afgelopen nacht voor het eerst buiten doorgebracht, wat prima is gegaan. Die kunnen we eerdaags overplaatsen!

maandag 13 mei 2019

Eerste oogst!

Ondertussen zijn we alweer een paar hele mooie dagen verder, waarin ik iedere dag weer wat onkruid heb verwijderd. Het einde van het belangrijkste stuk is in zicht!


Ondertussen is een deel van de planten thuis overdag al aan de buiten temperatuur aan het wennen in de achtertuin.


Helaas is een deel van de blaadjes beschadigd door de zon, hopelijk heeft dit niet teveel schade aangericht. Dat is nog even afwachten.

Het lijkt er op dat een van de, naar wij dachten, appelbomen mogelijk een perzikboom is. Hij was de afgelopen week pas in bloei, veel later dan de andere appel en peren bomen, en de bloesem zag er anders uit. We wachten het af.

Ondertussen zijn ook de aardbeien planten volop aan het groeien en bloeien:


Vandaag heb ik de vakken waar de tomaten en bosaardbeien komen bemest met droge koemest korrels, bij de tomaten ook nog extra met beendermeel. We hopen ze eind deze week buiten te planten!

En tot slot... De eerste oogst! Ik heb een paar stelen rabarber geplukt, prachtige rode stelen.


En die heb ik direct verwerkt in een heerlijke rabarber cake/koek. Hij valt goed in de smaak!


vrijdag 10 mei 2019

Onkruid verwijderen

Zowel gisteren als vandaag, in het zonnetje, flink wat onkruid verwijderd uit de tuin.

Ijsheiligen is al komende week en daarna wil ik de tomaten, aardbeien en waarschijnlijk ook de broccoli naar buiten verplaatsen. Maar dan moet er wel schone ruimte zijn!

Dus, aan de bak. 3 vakken zijn er nu klaar voor.


Hier komen de tomaten:


Hier o.a. de bosaardbeien:


Los van het onkruid groeien de struiken en bomen gelukkig ook.
De eerste trossen besjes hangen al:


En ook de 1e peertjes zijn in de maak:


De plantjes thuis doen het goed. Gisteren gestart met het afharden van de tomaten en broccoli, het is duidelijk dat ze even moeten wennen. De blaadjes hangen waar slap.


Al met al komen we er wel weer!

maandag 6 mei 2019

De draad weer oppakken

En dan is de vakantie alweer een week voorbij. Het onkruid staat weer hoog helaas.
Waar we de tuin mooi kaal achterlieten ligt er nu weer een hoop werk op ons te wachten.



Helaas is het weer, op de momenten dat we vrij zijn, niet al te best tuin weer. We hopen komende week op een droge vrije dag, dan gaan we samen aan de slag om de tuin weer onkruid vrij te krijgen.

Maar... Er is niet alleen werk in de tuin! De plantjes, die ik voor de vakantie had gezaaid, stonden er goed bij en hadden hun zorg nodig. Helaas ook een paar plantjes weg moeten gooien, maar niets dat de planning in de weg stond.

Gisteren een hele hoop gezaaid en verpot met het volgende resultaat:


De tomaten plantjes en broccoli plantjes zal ik binnenkort gaan afharden buiten, zodat ze over een week of 2 a 3 de tuin in kunnen.


En in de komende week kan de rabarber vermoedelijk geoogst gaan worden, het blijft een leuke verrassing dat het zo'n grote mooie plant is!


En tot slot het zaai overzicht tot nu toe: