zaterdag 30 maart 2019

Tuin vorderingen

In het mooie zonnetje ben ik vanmorgen weer verder aan de slag gegaan met het voorbereiden van de tuin.

En... Het schiet al op! De laatste rij tegels die verplaatst wilde hebben heb ik verplaatst. Ook heb ik meteen vak 1 gespit en de extra gekregen ruimte bij vakken 2, 3 en 4 door het verplaatsten van de tegels.


Op advies van een andere tuinier heb ik besloten pas na onze vakantie de koemest korrel te verspreiden over een aantal vakken. Dit om te voorkomen dat al het onkruid een extra groeispurt krijgt.

Verder komen er steeds meer knoppen en beginnende bloesem.
De peer:


Een van de bessen struiken:



En de rabarber breidt zich ook uit:



En tot slot nog wat mooie beginnende bloemetjes van een dovennetel onder aan een van de 3 appelbomen:



Gisteren heb ik ook de laatste broccoli zaadjes gezaaid voor onze vakantie. De tomaten zijn verspeend en groter gezet, nu ze hun 3e blad hebben. Het kostte moeite om hier op te wachten, ik vind ze erg snel groeien, maar gisteren kon het!

Ontzettend blij ben ik met de kleine plantjes die het al geworden zijn.
De tomaten:


Middenvoor is eem tomatenplantje dat helaas is afgebroken bij het verspenen, samen met nog 1. Deze hoop ik nog te kunnen redden, de andere was er helaas te slecht aan toe. 

De broccoli en spruiten:


De 4 nieuw gezaaide broccoli bakje en 1 van vorige week, die heeft wat opstart problemen:


De prei komt her en der ook al op, eigenlijk wat te snel. Ik heb ze uit het kasje gehaald.


En het overzicht, wat een rijk bezit!


Maandag zak ik de laatste plantjes groter gaan zetten, dan hoop ik dat ze het 3.5 week redden zonder verpot te worden tijdens onze vakantie.
Ik ben nu al benieuwd naar de groei als we terugkomen!

zaterdag 23 maart 2019

Nieuwe soorten geplant

Zowel gisteren en vandaag was het weer heerlijk weer voor de tuin!
Collin heeft gisteren flinke vooruitgang geboekt in de tuin. Hij heeft alle grond evenredig verdeeld over de tuin. Een zware maar belangrijke klus.
Helaas bleek de hoop grond naast het schuurtje een hoop takken, met nog een boomstronk eronder. Wederom een onverwachte tegenvaller, maar gelukkig heeft het niet veel invloed. Zie hieronder de hoop:


Op die plek had ik de maïs gepland, deze zullen nu op een andere plek moeten. Ik moet nog onderzoeken waar dit het beste kan. Bij de bonen in vak 3 is ruimte genoeg, zo ook in vak 2 of 3 bij de broccoli/ spruiten of de boerenkool. 

Verder heeft Collin ook alle aarde in de vakken tijd de hazelaar, vakken 2 t/m 6, omgespit. Flinke klus, dit zijn bij elkaar de grootste vakken. We hopen voor de vakantie de overige vakken ook nog te kunnen omspitten.


Vandaag stond weer in het teken van voorzaaien!


2x Broccoli, zelfde type Calabria 
4x Spruitkolen van het type Sandra, roodnerf 20x Prei van het type zomerprei 
Van de 4 broccoli zaailingen van vorige week is er helaas 1 geknakt. De overige 3 zijn groter en dieper gezet. De nieuwe broccoli zaadjes heb ik als experiment ook koeler gezet. Ze ontkiemen in de helft van de aangegeven tijd op de verpakking en schieten snel door. Ik ben benieuwd of de nieuwe plek daartegen helpt. 


De tomaten plantjes zijn goed aan het groeien, bij bind ieder plantje begint het 3e blaadje te komen. Dit wacht ik nog even af voor ook ze groter ga zetten. Ook bij de 1e lichting broccoli komt het 3e blaadje al in zicht. 


En tot slot de aardbeien, ze zijn goed aan het groeien! Met zaaien was ik bang dat ze niet goed zouden ontkiemen, gezien de leeftijd van de zaadjes en de berichten die ik op internet las. Nu blijkt dat ik ze toch iets te royaal heb gezaaid, maar het is wel een rijk gezicht! 


donderdag 21 maart 2019

Tuin update

Vandaag eindelijk weer naar de tuin geweest! Door het slechte weer en mijn werk rooster is het er de afgelopen tijd niet van gekomen om heb te gaan.

Wat werd ik positief verrast, bijna alles in bloei! Prachtig gezicht! Helaas ook veel ongewenste zaailingen van een, voor mij, onbekend soort. Misschien de hazelaar?
Ze groeien voornamelijk in de hoek bij het schuurtje:


Ik heb de 4 vakken rond de hazelaar geschoffeld, morgen halen we de (hopelijk) meer uitgedroogde plantjes tussen de aarde uit.

Genoeg over het werk, zie hier de mooie fruit planten en bomen. Zo spannend of onze voorspellingen kloppen!

De struik die we verplaatst hebben staat al mooi in de bloei, fijn dat hij de groei al zo snel oppakt. De uitlopers lijken totaal niet op de rode bessen, ik heb geen idee wat we kunnen verwachten.

De rode bessen struiken staan ook volop in bloei, zie hieronder een foto van de uitlopers.


In de goudreinette appelboom zitten nu 2 uitlopers, de rest is nog in knop


De uitlopers van de verwachte perenbomen, beide bomen hebben dezelfde uitlopers


En hieronder de uitlopers van de 2 andere bomen, waarvan we verwachten dat het appelbomen zijn


Ook heb ik nog een overzicht gemaakt van de fruit vakken, ik vind het zo'n mooi gezicht nu alles in beginnende bloei staat!


Links van de rij tegels ontdekte ik een groep rabarber planten die alle werkzaamheden hebben overleefd, een zeer welkome verrassing!



Naast het schoffelen helaas weinig werk kunnen verrichten, morgen zal Collin de grond gelijk maken en mogelijk ook de grond spitten.
Vrij laat in het seizoen, maar we beginnen toch pas in mei met planten (in verband met vakantie) dus we hebben de tijd.

Ik wordt in ieder geval weer erg enthousiast van al het moois in de tuin.
Tot slot nog een foto van een mooi groen stukje bij de overkapping. Er staat in ieder geval snijbiet en bieslook, ik vind het best een vrolijk gezicht!


vrijdag 15 maart 2019

Doorschieters en nieuwe zaai lichting

Zoals in de vorige blog vermeld waren de broccoli zaailingen al aan het doorschieten. Deze had ik direct op een koelere plek geplaatst, maar vandaag toch besloten de 4 beste over te zetten naar een groter bakje en dieper te planten.
Zo stonden ze er vanmorgen bij:


Vandaag ben ik ook de 2e lichting broccoli en tomaten gaan zaaien. Ik kwam er achter dat ik nog wat gedroogde schijfjes turf? Had liggen van de ah moestuintjes. Deze heb ik nu gebruikt in plaats van moestuin grond.


Ook de 1e 2 gele tomaatjes zijn ontkiemt, de grotere rode laat nog even op zich wachten.
Ik ben er achter dat een zaai tree voornamelijk fijn werkt als je veel van hetzelfde zaait. Nu kan ik niet voor beide voorzien in de juiste omstandigheden qua licht en temperatuur. Dit ga ik dus vanaf vandaag ook anders doen, want naast de turf vond ik ook nog wat mooie bakjes om in te zaaien.


We wachten af wat de komende week ons gaat brengen. In ieder geval is er mooi weer voorspeld, dus ik hoop weer lekker wat werk te kunnen verrichten in de tuin!

Om af te sluiten nog een foto van de rondte


woensdag 13 maart 2019

Overzicht en 1e ontkieming

Niet te geloven, 2 dagen na het zaaien van de broccoli ontkiemde de 1e al. Wat een mooi gezicht!


1 dag later volgde er nog 3 en vandaag de dag zijn ze allemaal ontkiemt.
1 heeft een achterstand, die is vandaag pas opgekomen. De rest lijkt sinds gisteren wat door te schieten, ik las op internet dat je dan de deksel van de kas moet halen dus dat heb ik vanmorgen gedaan. Ik hoop dat het nog goed gaat komen.


Komende vrijdag zal ik de 2e lichting gaan zaaien. Nu ze allemaal uitgekomen zijn ga ik ze vrijdag per 1 zaaien, ik heb er nu vertrouwen in dat de zaadjes kiemkrachtig zijn.

Tijdens de regenachtige dagen heb ik niet stilgezeten, ik heb het overzicht van de tuin uitgetekend en een schema gemaakt waarop ik het seizoen van 2019 kan bijhouden:




Vooral over de tekening ben ik erg enthousiast, ik krijg nu veel meer idee over hoe hier er uit gaat zien!

donderdag 7 maart 2019

Van start!

Jaja, vandaag was het dan zo ver. De eerste zaadjes zijn geplant!
Het is nog niet veel, maar het begin is er. Aangezien we in april 3 weken lang op vakantie zijn, moet ik veel rekening houden met wat ik al wil voorzaaien. Gelukkig willen mijn ouders tijdens onze vakantie voor onze plantjes zorgen.

Ik ben gestart met het zaaien van 2 soorten tomaten:
St. Pierre, een grotere rode tomaat
Yellow pearshaped, een kleinere gele tomaat
Ik ben erg benieuwd, van beide soorten heb ik nu 2x2 zaadjes gezaaid, 2 in 1 vakje.


Verder heb ik 3x2 broccoli zaadjes gezaaid van het ras Calabria en vele zaadjes van de bos aardbei van het ras Baron von Solemacher.

Op internet las ik eens een tip om lege eierdozen als mini kas te gebruiken, dit ga ik uitproberen met de aardbeien:


Helaas geen update van de tuin zelf, zodra de regen en wind voorbij zijn wil ik de laatste punten gaan oppakken.

Voor nu genieten van de gezaaide zaadjes, afwachten tot ze gaan ontkiemen!