zaterdag 9 november 2019

Hazelaar weg

Ondanks dat ik momenteel niet veel op de tuin te vinden ben, hebben we in een paar dagen best wat bereikt.

Helaas, het huisje staat nog niet... Maar er is evengoed best wat werk verricht!

Zo is de hazelaar weg gehaald, wat een ruimte en overzicht is er gekomen! Het was een pittige klus, die ik niet zelf heb gedaan, maar wat een goede beslissing om deze weg te halen.

Op deze foto is te zien hoe groot de boom ondergronds was, met daaromheen veel snoei afval van deze boom maar ook van ander tuin afval.


Verder is ook de appelboom verwijderd, die ziek bleek. De perenboom komt er voor in de plaats, maar we moeten nog even wachten tot de blaadjes van de bomen zijn voordat we deze kunnen verplaatsen. Dit in verband met de sapstroom die nu nog actief is. Dat geldt ook voor de frambozen struiken.

De bonen planten en courgette planten zijn weg, evenals het grootste gedeelte van de maïs planten. Een klein aantal maïs planten was nog niet opgegeten, dus deze mogen nog even blijven staan.

En ook alle bramen struiken zijn weg, wat een ruimte is er tevoorschijn gekomen! In het fruitvak staan nu 3 nieuwe struiken, namelijk:
2x blauwe bes (1x arno en 1x pink lemonade)
1x witte aalbes
Er komt ook nog een een rode aalbes en braam zonder stekels bij.
Zo ziet het fruitvak er nu uit:



Ondertussen is ook het meeste tuin afval weg, waardoor er weer wat overzicht is. Waar ik erg blij mee ben, want ik kon niet meer zo goed door de rommel heen kijken.

Als laatste nog een overzicht van de klusjes die op de planning staan:
- schuurtje plaatsen
- 1 perenboom verplaatsen en 1 perenboom weghalen
- de frambozenstruiken verplaatsen

En vervolgens alle grond omspitten en bemesten.. En aan de slag met de planning voor volgend jaar, leuk!

vrijdag 18 oktober 2019

Ruimte maken

De afgelopen weken stonden in het teken van ruimte maken. De tuin komt langzaam in zijn voorbereidingen voor het nieuwe tuinjaar, waar andere tuinders nog druk bezig zijn met het huidige tuinseizoen.

Het afgelopen jaar is dusdanig goed bevallen, zeg maar gerust dat ik het erg leuk vond om in de tuin bezig te zijn, waardoor ik heb besloten de tuin flink aan te pakken voor het komende tuinjaar.
Om die reden zal ik geen wintergroenten gaan plaatsen, maar ruimte maken om de tuin om te gooien.
De plannen zijn vrij radicaal, maar we beginnen met kleine stappen.

Tijdens deze werkzaamheden door zijn de tomatenplanten helaas te pakken genomen door een ziekte, vermoedelijk de welbekende tomaten ziekte; phytopthora. In dit geval heb ik er voor moeten kiezen om alle planten weg te halen en de vruchten helaas weg moeten gooien.
Ik had de groene, onrijpe, tomaten in eerste instantie mee naar huis genomen (was nog flink veel!) maar helaas bleken ze allemaal al aangetast. Om die reden heb ik ze alsnog weggegooid, helaas...
Zo zag de zielige hoek er uit voor het weghalen:


En zo na het verwijderen van alle tomatenplanten:


De pompoenplanten zijn gelukkig niet aangetast, dus deze kunnen nog rustig blijven staan. Ook de Afrikaantjes staan er nog prima bij, deze mogen voorlopig ook nog blijven om de tuin een vrolijkere uitstraling te blijven geven.

En dan nu, de 1e stap van de vernieuwing. Namelijk, een nieuwe schuur! Via marktplaats heb ik een leuk schuurtje kunnen overnemen, die Collin afgelopen weekend met hulp heeft afgebroken. Dit hield natuurlijk in dat de huidige schuur weg moest, en de hoek opgeruimd moest worden zodat de nieuwe schuur geplaatst kon worden.
De oude situatie:


En de huidige situatie:


Waar de nieuwe schuur is? Momenteel staat deze onder het afdakje rechts, maar nog niet op deze foto te zien. Er moeten nog wat tegels geplaatst worden, zodat de nieuwe schuur goed opgebouwd kan worden. Hiervoor moet het weer even meewerken, want stenen vlak neerleggen in een modderpoel is niet te doen. We hopen hier in de komende week mee aan de slag te kunnen.
Hopelijk staat over 1 a 2 weken het nieuwe schuurtje, ik kan nu al niet wachten!

Helaas ben ik door de vele regenval niet zo vaak op de tuin geweest als had gemoeten. Hierdoor hebben de muizen zich tegoed gedaan aan de maiskolven. Ik hoop dat maar ze ze lekker vonden.
Jammer, volgend jaar wat beter opletten.


Daarentegen staat de paarse boerenkool er super goed bij. Hier ben ik stiekem best trots op! Ik probeer de oogst nog uit te stellen tot het wat gaat vriezen. Tot op heden gaat het uitstellen nog goed, maar eigenlijk heb ik ze veel te vroeg gezaaid en buiten gezet. Ze zijn in principe al oogst klaar.
Misschien haal ik ze er binnenkort toch uit omdat ik niet langer kan wachten, dan stop ik ze even in de vriezer om de vorst na te bootsen.


De komende weken staat er nog genoeg op de planning:
- schuurtje plaatsen
- hazelaar weghalen
- bonenplanten uit de grond halen
- courgette planten verwijderen
- mais planten weghalen, ze zijn toch allemaal al opgegeten
- 1 appelboom weghalen en vervangen voor een jongere versie
- 1 perenboom verplaatsen en 1 perenboom weghalen
- de frambozenstruiken verplaatsen
- bramenstruiken verwijderen (we vinden het soort niet lekker, ze zullen vervangen worden voor een doornloze variant die we wel lekker vinden)
- al het afval wegbrengen, want wat staat er een hoop! Zowel het oude schuurtje als al het groen afval van de afgelopen maand

En verder uiteraard de huidige planten verzorgen, dit gaat alleen nog om de boerenkool en pompoen plant. Voor de rest is de tuin aardig leeg.

Hopen op goed weer!

dinsdag 24 september 2019

Opruimen

Opruimen, daar was de tuin wel weer aan toe. Na een week vakantie viel het opgekomen onkruid mij eerlijk gezegd erg mee. Desalniettemin was er nog een hoop achterstallig onderhoud rondom de fruitbomen, wat we deels hebben opgepakt. 

Na terugkomst van vakantie werd ik verrast door een flinke peren oogst! Een deel was al op de grond gevallen en opgepeuzeld door de wespen. Zie hieronder een peer waar wel 20 wespen op zaten, best spannend bij het oprapen van de nog nette peren. 


Gelukkig zonder steken vanaf gekomen en een paar potten peren moes en compote rijker. Dit deel van de tuin moeten we nog onkruid vrij maken, maar daar wachten we nog maar even mee.

Waar een deel van de bloemen al uitgebloeid zijn, staan een aantal zonnebloemen er nu prachtig bij. We hebben veel gele en oranje bloemen staan, het ziet er erg mooi uit!


Ook de bijen en hommels zijn nog flink actief en dankbaar voor de vele Afrikaantjes.


Het blijft een bijzonder en mooi gevoel, thuiskomen met groenten uit eigen tuin. Al zijn de paprika, peper en aubergine van een tuin buurvrouw, die had er zelf geen plan meer mee.
De eerste maïs geoogst om te testen, die mocht eigenlijk nog wat langer staan. Nog even wachten dus met de rest.
De eerste 2 pompoenen geoogst, wat zijn ze lekker! Ook de tomaten blijven komen.
En de eerste pastinaak, wat een joekel! 3 dagen later alle pastinaak er maar uitgehaald en er soep van gemaakt. Helaas hadden de meeste rare vormen, mijn vermoeden ten gevolge van de wortels van de hazelaar waar ze naast stonden. Maar de smaak is er niet minder om.


Hieronder de totale pastinaak oogst, net geen 1.3 kilo.


En op de laatste mooie dag, voor alle voorspelde regen uit, nog flink opgeruimd in de tuin. Alle doorgeschoten sla en spinazie er uit, komkommer plant er uit aangezien deze aan het afsterven was en nog flink wat onkruid getrokken.
De broccoli is allemaal in bloei gegaan, deze heb ik nog wel laten staan omdat de bijen en hommels er dankbaar gebruik van maken.

Zo wordt het stuk grond langzaam weer wat leger en overzichtelijker.
Maar er staat nog genoeg; boerenkool, snijbonen, wortelen, tomaten, pompoenen, spruiten, koolraap en courgette.
Nog een paar weken en dan zal de tuin alweer een stuk leger zijn!


zaterdag 7 september 2019

Oogst

De afgelopen weken stonden vol in het teken van oogsten en verwerken van alle groenten en fruit. Heerlijk, dat is waar ik het voor doe! 

Ondertussen zijn alle wortelen van de 1e zaai lichting de grond uit. Bij de laatste oogst hiervan was het meeste ondergronds aangevreten, welk beestje dit was weet ik helaas niet. Ik heb ze niet gezien. Misschien de wortel vlieg?

En ook alle bieten van de 2e lichting zijn de grond uit, gekookt en deels ingevroren. Klaar om later in het jaar verder verwerkt te worden.


En ondertussen zijn ook de tomaten goed aan het rijpen, ze zijn erg lekker! Vooral de gele zijn volop rijp, de rode doen er iets langer over maar ook daarvan heb ik de eerste afgelopen week kunnen oogsten. 
Van 2 kilo tomaten heb ik een erg lekkere soep gemaakt. Het volgende project wordt pasta saus denk ik zomaar, ik heb de flessen al klaar staan. 


De broccoli is nu ook goed als klaar. Ze schieten van de 1 op de andere dag in bloei lijkt het wel, een les voor een volgende keer. Oogsten zodra je half denkt dat ze er klaar voor zijn.
Zelf vond ik ze niet zo lekker, Collin daar in tegen wel.
Ook de bosaardbeien zijn, volledig tegen verwachting in, aardbeien aan het geven. Volgens de verpakking zou dit pas volgend jaar zijn, dus dit is een welkome verrassing. Ze zijn erg klein maar zeer zoet.

En ook de bramen blijven maar oogst geven, teveel om allemaal zelf te eten en verwerken. Dus die deel ik graag met de dieren en insecten.

Aangezien het plan is om een aantal bomen weg te halen, nieuwe fruitbomen te plaatsen en fruitbomen te verplaatsen, moet er ruimte gemaakt worden om vrij te kunnen werken.
Zie hieronder een start van het onkruid vrij maken van een klein deel, rond een appelboom die weg gaat en 2 aalbes struiken. Het ziet er meteen een stuk ruimer uit vind ik. Nu nog moed verzamelen voor de rest...


Mijn hoofd staat er nog niet helemaal naar, maar de boerenkool is al oogst klaar! Flink eerder dan verwacht en nog geen vorst in het verschiet. Binnenkort maar oogsten en thuis even 'open' in de vriezer voordat ik ze verder verwerk.
Zie hieronder de paarse boerenkool.


Ook de zelf gezaaide snijbonen doen het ontzettend goed. Al zo'n 2 kilo geoogst en er is nog meer onderweg.


Hieronder een foto van een maïskolf in ontwikkeling. Erg bijzonder om te zien vind ik. Ik ben erg benieuwd hoe ze gaan smaken. 


En tot slot een foto van een komkommer. Ze kiezen allemaal hun eigen vorm, wat erg grappig is om te zien.
Tot nu toe 1 komkommer gehad die erg zuur was. Dit zou met de bevruchting te maken kunnen hebben, aldus internet. maar het merendeel is gelukkig lekker van smaak!


zondag 18 augustus 2019

Diefstal

De titel is deze blog helaas iets minder vrolijk. Na weken verlekkerd naar de pruimen in de boom gekeken te hebben, zijn deze helaas door een ander geoogst.
Binnen 2 avonden die ik na elkaar aanwezig was, zat iemand zijn kans schoon. Er gingen er nog 3 aan, waarvan 2 volledig aangevreten door de wespen.
Die andere hebben we gedeeld. Ontzettend jammer en frustrerend, het neemt het vertrouwen wel wat weg.

Maar in de afgelopen weken heb ik niet stilgezeten en enorm genoten van de tuin.
Op alle plekken waar groenten staan hebben we de tuin weer onkruid vrij gemaakt en overzicht gecreëerd. Daarom in deze blog weer wat overzicht foto's.

De tomaten, pompoenen en afrikaantjes staan er mooi bij. Er groeien al best wat pompoenen aan en ook de tomaten beginnen eindelijk kleur te krijgen.

Op deze foto is de nieuwe lichting aardbeien stekken te zien, deze hebben we gekregen van een mede moestuinier. Met links daarnaast de paarse en groene boerenkool. En aan de achterkant wortelen, bieten, pastinaak en nogmaals wortelen en bieten.
En voor de hazelaar ligt nog een afval hoop die eerdaags afgevoerd gaat worden.


En vanuit het zelfde standpunt een overzicht naar links, met achter de boerenkool wat spruiten, koolraap en broccoli plantjes. 


De spruiten, koolraap en broccoli zijn op deze foto wat beter zichtbaar.
Na een plaag van witte vlieg rupsjes zijn de planten wat toegetakeld, maar het lijkt er op dat de meeste het zullen overleven. 


Hieronder een foto van de plantjes achter de broccoli. Een rij sperziebonen, bij de stokken staan snijbonen, links daarvan afrikaantjes en rechts Oost-Indische kers.
En daarachter wat felgroene kropsla en pluksla, met links en klein plukje preien en rechts en klein beetje spinazie. 


En tot slot een overzicht vanaf het zitje, genomen in de avond. Een heerlijk rustige plek om te genieten van de tuin!

woensdag 31 juli 2019

Groei en bloei


Na de warme dagen die we gehad hebben, is er flink wat groei en bloei in de tuin! 
Iedere avond ging ik in de schemer heen om water te geven, zodat het niet zou verdampen in de zon.
De tomaten zijn een grote wilde bos geworden, maar eens kijken of ik dat nog wil gaan snoeien of zo laat. 

1 van de 4 pompoen planten is ontzettend gegroeid, hij begint alle kanten op te gaan. Voor nu even kijken hoe deze ontwikkeld, als hij te groot gaat worden ga ik de toppen afknippen om de groei te stagneren. 


En onder het bladerdak van deze pompoen plant beginnen de 1e  pompoenen zich al te ontwikkelen! Ik weet niet of ze al bestoven zijn, het is mogelijk dat deze nog af gaan vallen. Maar het ziet er al erg leuk uit zo.


Ook de komkommer planten hebben een groeispurt gemaakt. 1 van de 3 begint ook al te bloeien en ik heb al 1 mini komkommer gespot, zoals op de foto onderaan te zien is, vlak boven het gele uitgebloeide bloemetje.
En op de achtergrond staat de gele courgette die ook al een leuke opbrengst heeft geleverd.


Waar ik eerder dit jaar niet had gedacht dat de zonnebloemen het zouden overleven, aangezien ze heel erg werden lastig gevallen door klimmend onkruid, is de 1e  al ontzettend mooi in bloei. En wat zijn ze groot! Ze zijn nu rond de 1.8 meter, joekels!


Na de warme dagen merk ik ook een leuke groei in de pluksla, hier kunnen we met een paar dagen ook van gaan oogsten. Het ziet er erg leuk uit in de tuin, dat felle groen.


Vanmorgen ben ik op tijd naar de tuin gegaan, om voor de regen uit een aantal wortels te oogsten. Ik heb er een paar uit de grond gehaald en ben erg tevreden met de grootte. Nu hopen dat ze ook lekker zullen smaken.


Bijna dagelijks kan ik courgettes oogsten, wat ook een leuk effect geeft in de keuken. De kleine gele brak per ongeluk af, maar smaakte er zeker niet minder om.


En tot slot nog een foto van een aantal bramen die in ontwikkeling zijn. Dit is nog maar een fractie van wat er allemaal aan hangt, er hangen er ontzettend veel. Vanmorgen een heel klein deel geoogst, voordat ze op de grond zouden vallen door de voorspelde regenbui, en dat was al 430 gram. Dat belooft wat!


zondag 21 juli 2019

Korte update

Door alle omstandigheden thuis schiet het bijhouden van de blog er helaas wat bij in.
Maar de tuin rust niet, alles groeit door! Zo helaas ook het (vele) onkruid, het gaat zo snel en door gebrek aan motivatie om het te verwijderen wordt het eerdaags een flinke klus.
Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen, Collin zal meehelpen.

Waar de frambozen en aardbeien uitgebloeid zijn, zijn de bramen flink in ontwikkeling. We kunnen de uit de achtertuin al eten, dus ik verwacht dat de struiken in de moestuin snel zullen volgen!

En ook de pruimen gaan nu hard, helaas worden ze veel lastig gevallen door wespen die de rijpere vruchten eten. Ze zijn nog niet oogstklaar, als ik ze nu oogst zal dat veel invloed hebben op de smaak. Ik heb er vandaag 2 geplukt om even te testen hoe we de smaak vinden. Ook direct 1 wortel geoogst om de grootte te bekijken.

De oogst van vandaag:


En een mooie tros pruimen:


Zoals hierboven te zien is heb ik vandaag 3 gele courgettes geoogst, deze plant doet het erg goed! Vorige week heb ik ook de 1e  groene courgette kunnen oogsten, die smaakte erg goed. En het 1e  bietje afgelopen week ook geoogst om de grootte te bekijken. Ze mogen bijna geoogst worden, en hij was héérlijk! Erg zoet in vergelijking met de bieten uit de winkel.

De veelbelovende gele courgette:


Waar er met de hevige buien gisteren in het zuiden en oosten veel schade was aan planten, valt dat bij ons gelukkig erg mee.
Zo ben ik erg blij met het aangezicht van de stokbonen, ze groeien erg goed! En de Afrikaantjes ervoor maken het een mooi plaatje.


En tot slot nog een foto van een van de zonnebloemen, wat worden ze groot. Deze is al bijna in bloei. Aangezien ze uit een gemixt doosje zaden komt ben ik erg benieuwd naar de kleur. Nog even geduld!


zaterdag 29 juni 2019

Steeds voller

Het is ontzettend leuk om met de dag groei te zien in de tuin, zeker nu het zonnetje ook weer goed schijnt.

Alle planten nemen toe in volume, de vruchten worden groter en de tuin ziet steeds wat groener.

Na de regenachtige periode hebben we tijdens de 1e zonnige dagen de afval hoop weg gebracht naar de stort plaats. Dit geeft een hoop ruimte waar weer gezaaid kan worden! Aangezien we er omheen moesten lopen met het weghalen had ik bewust niets gezaaid in de nabije omgeving.

Waar velen al hele maaltijden van de tuin halen, zijn wij iedere dag nog erg blij met een bak frambozen, aardbeien en kruisbessen. De aalbessen gaan voornamelijk naar de vogels, delen hoort erbij!

Tot mijn verbazing zijn de, relatief kleine, stambonen al volop vruchten aan het maken. Voor mijn gevoel is dit binnen 2 dagen gebeurd, maar dat kan haast niet. Ik werd gisteren verrast met het volgende aanzicht:


Per plantje hangen er nu 2 bonen aan, dat wordt smullen!

En na de gele courgette volgt ook de groene met het maken van vruchten, zo leuk! Ik lees overal dat ze, als ze eenmaal vruchten produceren, ontzettend snel doorgroeien. Ik wacht ongeduldig af...
1 van de 2 groene courgette planten:


Gisteren heb ik ook 2 soorten sla gezaaid, pluksla en kropsla. De rijen staan niet vol, ik werk langzaam van achter naar voren toe om de oogst te verspreiden.


Ook heb ik 2 rijen wortels bij gezaaid. De bietjes groeien gestaag door een de pastinaken laten zich nogsteeds niet zien. Het ontkiemen kan tot 1 maand duren, dus ik ga binnenkort een nieuwe poging doen.


En tot slot, de maïs. Een deel is verdwenen, maar er staan mooie exemplaren tussen!


zondag 23 juni 2019

Rood fruit

Na de vele regen in de afgelopen periode zijn bijna alle plantjes goed gaan groeien. Zo blijven ook de afrikaantjes niet achter, de 1e
knop is al zichtbaar! De andere zijn nog druk bezig met groeien, maar ik hoop dat ze snel volgen. 


Sinds een week hebben we een echte fruit explosie. Aardbeien plukken we al een paar weken, iedere dag en stuk of 6. Maar nu zijn ook de roze en oranje frambozen oogstklaar te. De oranje framboos is 1 van de 3 bessen struiken die we niet herkenden begin van dit jaar.
Maar de echte explosie vind plaats in de 2e struik die ons onbekend was, een rode kruisbes!


Na 2x  plukken, in een halve week tijd, heb ik al 1.7 kilo kruisbessen geoogst. En nogsteeds hangt er een hoop aan wat (bijna) rijp is. Ondertussen ben ik begonnen met het maken van rode vruchten jam, met als hoofd ingrediënt kruisbessen. Ik heb tot nu toe 3 variaties gemaakt:
- kruisbes, aardbei, 2 kleuren frambozen
- kruisbes, munt en citroen
- kruisbes, aardbei en citroen
Ik vind ze erg geslaagd en leuk om te maken. Zie hier een impressie van de stappen, al was ik bij het opschrijven van de data een maandje vooruit gegaan in de tijd. In mijn gedachten zaten we al in juli.


Ook leuk om te vermelden is dat de gele courgette zijn 1e  bloemen heeft! Ik kan zelf niet zien of het een mannetje of vrouwtje is, maar volgens mij zijn de 1e  vruchten al in ontwikkeling. Ik hoop dat het een vrouwtje is en dat we over een paar weken flink kunnen gaan smullen van heerlijke courgettes! 


Ook nog en paar kleine tegenslagen, de pastinaak is helaas allemaal opgegeten voordat het op kon komen. Hier wil ik nog een nieuwe poging voor gaan doen.
Bij een klein deel van de bietjes en de helft van de spinazie is dit ook het geval.
Verder zitten er veel mieren rond de wortels wat kan duiden op beestjes die de wortels op eten. Even afwachten nog.

En tot slot nog een foto van het aardbeien vak. Ik heb er stro rondom gelegd om onkruid tegen te gaan en te voorkomen dat de aardbeien gaan rotten op een natte ondergrond. Tot nu toe lijkt het geslaagd!