woensdag 1 maart 2023

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De laatste blog schreef ik in juli 2020, zo'n 1,5 week voor de geboorte van mijn eerste kind. Afgelopen december ben ik opnieuw moeder geworden en mag ik mij gelukkig voelen met 2 lieve gezonde kinderen! 
Ik hoef mensen met jonge kinderen niet uit te leggen dat de tijd van de dag zich opvult zonder dat je het doorhebt. De tuin is er dan ook regelmatig bij ingeschoten door tijdgebrek, lichamelijke beperkingen rondom de zwangerschappen en vermoeidheid. Ik ben mijn ouders erg dankbaar voor alle hulp afgelopen tuinjaar, anders had ik de hoed waarschijnlijk in de ring gegooid. 

Maar, we gaan het dit jaar weer serieus aanpakken! Ik heb goede hoop dat dit tuinjaar een leuk en leerzaam jaar wordt. En dat de moestuin en plek wordt waar ik mij kan terugtrekken uit de sleur van het dagelijkse leven, waar ik de rust kan vinden waar ik soms zo naar verlang. Grote dromen dus! 

En bij een succesvol tuinjaar hoort in mijn geval ook een planning, om te voorkomen dat ik de helft vergeet of te vroeg/laat zaai. Ik ga dit jaar weinig gekke dingen proberen, er staat 1 nieuw ras bonen op de planning en verder hou ik het bij bekende soorten en rassen.
Vanmorgen heb ik mijn tijd nuttig besteed en ontbrekende zaden aangeschaft bij een lokale groenshop. Nu ik de smaak te pakken heb, heb ik direct een nieuw tuinontwerp getekend voor dit tuinjaar.

Tuinontwerp 2023

Ik ben van plan ook bloemen te zaaien en planten, deze heb ik bewust niet op de tekening weergegeven omdat ik de locaties later wil bepalen aan de hand van beschikbare ruimte. De ervaring leert ook dat er vast nog ongeplande soorten bijkomen, ik zie het maar als wezen van tuinburen die graag een plekje buiten de groene bak zien te bemachtigen. Ze zijn veelal welkom.

Duimen jullie met mij mee dat dit tuinjaar een leuk jaar wordt? Misschien helpt mijn kleine knul van nu 2,5 ook wel eens mee, als hij het leuk vind. Het zal een uitdaging blijven om de tijd vrij te maken, maar ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken! 

zondag 19 juli 2020

Volle tuin

De tuin doet het goed de afgelopen weken. Alles groeit, bloeit en/of geeft al oogst, erg leuk om een rondje door de tuin te gaan. 
Iedere keer weer is de groei op te merken en we gaan deze weken nooit met lege handen naar huis.

Momenteel ziet de tuin erg groen, naast de geplante groentes staat er ook onkruid. Waar nodig halen we het weg, indien het niet te groot is en/of in de weg staat mag het nog even blijven. Ook leuk voor de nodige insecten. 
Naast al het groen zorgt de snijbiet voor een leuk kleurig effect bij het rondje door de tuin. 

Snijbiet 

Naast dat we in de afgelopen weken de 1e Roseval aardappels geoogst hebben (lekker!), is ook de 1e plant van het ras Burgundy red geoogst. Ze waren nog iets klein, maar ze doen hun naam eer aan!

Aardappel Burgundy red 

Aardappel Roseval tijdens het oogsten

Naast de aardappelen staan onder andere de bietjes, waarvan we ook al konden oogsten. De wortels moeten we nog even geduld voor hebben, maar ook dat ziet er veelbelovend uit. 

Verder blijven de courgettes maar komen, de pompoenen doen het goed en zelfs de 1e muismeloen is gespot! 

Muismeloen 

Voor mij totaal onverwacht doen ook de tomaten het erg goed. Er hangen al een hoop groene vruchten in. Aangezien we ook van een tuinbuurman gehad hebben heb ik geen idee welke rassen we allemaal zullen oogsten, maar ik kijk er nu al naar uit...

Tomatensoort 1

Tomatensoort 2

Tot slot nog een kleine update over de sla planten. Welke? Degene die bijna allemaal niet zijn opgekomen...
In eerste instantie had ik de hoop opgegeven, maar vorige week heb ik besloten het toch nog een kans te geven.
Ik ben benieuwd!

Het sla vak

vrijdag 3 juli 2020

Oogst

In de afgelopen maand hebben we al regelmatig kunnen oogsten in de tuin. Al het voorwerk en onderhoud werpt letterlijk zijn vruchten af.
De tuin verwildert wat, doordat alle planten groeien en toch weer groter blijken te worden dan op voorhand verwacht. Maar ach, het heeft ook wel wat. Aangezien het regelmatig onderhouden en verwijderen van onkruid er deze dagen/weken wat bij inschiet, geeft het wel een extra tintje aan de tuin.

In de afgelopen maand hebben we in totaal al 16 courgettes kunnen oogsten, waarvan 10 gele. Ontzettend leuk en vooral ook lekker! Met de courgette kun je alle kanten op qua verwerken in gerechten. De eerste soep is al gemaakt, er staan een aantal potten courgette jam (met sinaasappel) klaar en ook wordt er geëxperimenteerd met courgette in zoet zuur.
En uiteraard worden er ook courgettes 'gewoon' verwerkt in de avondmaaltijden, ook erg lekker.

De courgette planten en pompoen planten.

Naast de vele courgettes hebben we ook veel fruit kunnen oogsten, voornamelijk (bos)aardbeien en frambozen. En gisteren zijn ook de eerste kilo's (!) Jostabessen geplukt. Direct verwerkt tot een erg lekkere jam, met munt. En dan te bedenken dat er nog een aantal kilo's Jostabessen aan de struiken zitten, dat wordt op zoek naar nieuwe recepten!

Toch een leuk gezicht, alle potjes jam en soorten bij elkaar. Allen van de afgelopen maand.

Wat een extra verassing was in de afgelopen weken, is dat onze nieuw geplante frambozenstruiken ook al vruchten geven. Niet veel, maar ze zijn erg lekker. Een goed teken, want dan zijn de planten goed aan het wortelen. 
Daarnaast is ook de witte aalbes al vrijgevig qua vruchten, deze kunnen we gelukkig zelf oogsten in plaats van dat de vogels ons voor zijn. Tot nu toe lijkt de keuze voor de witte aalbes om die reden al geslaagd!
Ook de blauwe bessenstruik geeft besjes. Ook niet veel, maar wel erg lekker. De roze bessenstruik laat nog even op zich wachten, mogelijk geeft die volgend jaar voor het eerst vruchten.

De blauwe bessenstruik met vruchten in verschillende stadia.

Ook 'moet' er flink geoogst worden bij de peulen. De tuinbonen hebben we reeds allen geoogst en vandaag waren de kapucijners aan de beurt. We halen de struiken in één keer helemaal leeg, zodat de oogst ook in één keer makkelijk verwerkt kan worden.
Dat oogsten is nog best een uitdaging, zo blijkt. Onder de netten, tussen de 'smal' opgezette bonenstaken werd hard gewerkt om de kapucijners te plukken.
Op deze foto kan ook goed gezien worden dat het de juiste tijd was om te oogsten. Wanneer de plant geel wordt, en langzaam afsterft, zijn de peulen er klaar voor. 

Het oogsten van de kapucijners.

Ook besloot ik afgelopen week om de 1e aardappelplant te rooien. In principe moeten ze nog 3 weken tot de geschikte oogstdatum van de vroege soorten, echter zag ik in de omgeving al meerdere planten gerooid worden. Dit maakte mij toch wel nieuwsgierig. Van 1 plant, soort Roseval, heb ik ongeveer de helft geoogst. Dit was al ruim 500 gram, erg leuk!

Tijdens het oogsten van de Roseval aardappel.

Tot slot nog een foto van de oogst van 1 dag. Erg dankbaar om met volle handen uit de tuin te komen, daar doen we het voor!

Gele + groene courgettes, bakje Roseval aardappelen, bakje fruit (o.a. frambozen en witte aalbessen) en een flinke zak met tuinbonen (ruim 3,5 kilo).

maandag 8 juni 2020

Bonen

De afgelopen week stond voornamelijk in het thema van de bonengroei. Wat zijn ze snel gegaan met de vele regen!
Allereerst kwamen de tuinbonen ontzettend snel. De afgelopen 2 dagen lagen er helaas wel een aantal tuinbonen aangevreten op de grond. Bij navraag aan een tuinbuurman bestaat het vermoeden dat de vogels de schuldigen zijn. We hebben een net gespannen in de hoop dat verdere vraat voorkomen kan worden.
Ze zijn nog niet de juiste grootte, we moeten nog even geduld hebben. Maar het ziet er al veelbelovend uit!

 
De tuinbonen

Daarnaast laten sinds een paar dagen de 1e peultjes zich ook zien. Deze laten we voorlopig nog zitten, aangezien wij ze als erwtjes willen eten. Ontzettend leuk om te zien dat de bloemetjes zo snel al boontjes worden. 

Peultjes

En ook de kapucijners hebben niet stilgestaan. Ze brengen meteen wat kleur mee met de mooie lila/roze bloemetjes en paarse boontjes. Binnen 2 dagen is het van een enkele boon naar vele bonen gegaan en nog steeds komen er nieuwe bloemen aan.
Een vrolijk gezicht zo aan de rand van de tuin!

Kapucijner bloem dat langzaam aan een boontje wordt

Rijtje kapucijners in verschillende stadia

En om het overzicht van de bonen af te ronden, een foto van het bonen vak. Van links naar rechts de kapucijners, tuinbonen, peultjes en bij de stokken staan stok-snijbonen.

Het bonen-vak

Afgelopen week werd ik ook verrast door een mooi boeket pioenrozen, verschillende kleuren uit de tuin van een tuinbuurman. Daar zeg ik uiteraard geen nee tegen, ze hebben iets meer dan een week heel mooi staan bloeien!

Pioenrozen

En tot slot van deze blog een bloem van een aardappelplant, type Roseval.

Aardappel bloem Roseval

zaterdag 30 mei 2020

Groei en bloei

Dankzij het mooie weer, en regelmatig water geven, zijn de meeste planten goed van de vorst schade afgekomen. 
Waar ik het niet had verwacht, zijn alle pompoen en courgette planten er geheel bovenop gekomen. De gele courgette planten beginnen zelfs al met bloeien. 

Gele courgette

En ook 1 pompoen plant begint met het aanmaken van knoppen.

Pompoen

En met dit mooie weer blijken ook de bonen soorten geen rust te houden. Waar de tuinbonen langzaam aan uitgebloeid raken, zijn de kapucijners en peultjes gestart met bloeien. Het ziet er direct een stuk vrolijker uit in het bonen vak! 

Kapucijner bloem 

Bloem van de peulen planten 

Afgelopen week hebben ook wij niet stil gezeten. We hebben weer flink wat gezaaid. Onder andere spinazie, snijbiet, verschillende sla soorten en pastinaak. En ook nog wat snij en sperziebonen.

De 1e  bietjes komen ook langzaam op, de worteltjes laten nog even op zich wachten. 
Bietjes

Daarnaast mochten ook de laatste spruit en broccoli planten vanuit mijn achtertuin de volle grond in. Langzaam aan raakt de tuin gevuld! 

Na de schade aan de tomaten planten, hebben 5 stuks dit niet overleefd. 1 van de tuin buren bood direct een aantal plantjes aan die hij over had, ontzettend leuk en welkom! 

De tomaten

En ook een andere buurman bood plantjes aan die over waren, koolrabi. Deze hebben nu ook een mooi plekje gekregen in de tuin. 

Afgelopen week hebben we ook de 1e  oogst mee naar huis kunnen nemen, ontzettend leuk. De 1e lichting radijsjes is klaar om in etappes mee naar huis te gaan. En ook hebben we de 1e aardbeien van dit jaar kunnen plukken.

Het aardbeien vak

De aardbeien zijn ondertussen rondom voorzien van een laagje stro, tegen het rotten van de aardbeien op eventuele natte grond. Ook houdt het hopelijk wat onkruid tegen. 

Tot slot nog een overzicht foto van de tuin deze ochtend. Ik ga nog even genieten van het uitzicht! 

Overzicht 30 mei 2020





woensdag 20 mei 2020

Ijsheiligen

Niets zo onvoorspelbaar als het weer in de maand mei, blijkt uit mijn ervaring van de afgelopen 2 weken.
Na een paar mooie dagen, besloot ik rond 10 mei te kijken hoe de weersverwachting was voor de komende week. De week van de Ijsheiligen, deze periode wordt gezien als laatst mogelijke kans van vorst in Nederland. Vele tuiniers geloven hier in en wachten tot na 15 mei met het uitplanten van alle met zorg gekweekte plantjes.

De weersverwachting gaf aan dat het de week van 15 mei prima zou zijn, met in de nacht een temperatuur van 7 a 8 graden. Prima weer voor mijn plantjes, die bijna de achtertuin uitgroeiden. Conclusie, ze mochten de volle grond in!
Na de tuin goed voorbereid te hebben, door middel van het strooien van koemest op de benodigde plekken en het glad harken van de grond, stond in 1 ochtend alles in de volle grond. Wat een rijk bezit, om alle groentes zo mooi te zien staan in de moestuin.

Paarse boerenkool

Spruitkool

Het kolen vak bestaat momenteel uit: Bloemkool, broccoli, spruiten, groene en rode boerenkool uitgeplant en nog een rijtje radijsjes die ter plekke was gezaaid.

Een paar dagen later besloot ik ook de worteltjes en bietjes te zaaien. In totaal 2 verschillende soorten wortel en 3 soorten bietjes, ik ben erg benieuwd naar de groei en uiteindelijke verschil in smaak.
Van een tuinbuurman heb ik wat pootuien gekregen, die hij over had. Het is onbekend welk soort, maar uien passen erg goed tussen de rijen wortelen. Dit aangezien de geur van uien de wortelvlieg tegenstaat, waardoor er minder snel schade aan de wortels zal ontstaan. Andersom werkt het ook, de uien worden minder snel aangetast aangezien de geur van wortel de vlieg tegenhoudt die uien graag opeet. 

Het wortel vak: Hier is in totaal nu veel gezaaid en nog niks opgekomen. Pastinaak, schorseneren, wortelen en bieten. En de pootuien staan hier in de grond.

Maar, zoals de tekst vast al wat deed vermoeden, was het weer helaas wat minder geschikt dan de voorspelling aangaf. 14 en 15 mei was het rond de 1 a 2 graden, wat de tomatenplanten en muismeloenen niet konden waarderen. Waar het er heel mooi bij stond bij het uitplanten, lijken 6 van de 9 tomatenplanten opgegeven en alle 6 de muismeloentjes lijken het ook niet meer te gaan redden.
Voor de zekerheid heb ik alles nog laten staan, momenteel heb ik toch nog geen nieuwe planten om er neer te zetten. Wie weet gaat het toch nog wat worden!

De tomaten, hoe het er uitzag na het uitplanten

De tomaten een paar dagen geleden

Ook de courgettes en pompoenen, die al een aantal weken buiten stonden, konden de koude nachten niet waarderen. Deze lijken gelukkig wel een doorstart te maken.

Het vak met courgettes en pompoenen, met meer naar achteren het kolen vak

Het vak met de aardappelen, ook zij vonden de koude nachten niet fijn maar zullen dit wel overleven.

Om het rondje tuin verder af te gaan,het vak bij de bonen staat ook niet stil. De kapucijners en tuinbonen doen het ontzettend goed. De tuinbonen heb ik reeds getopt (de toppen van de plant afgeknipt) om te voorkomen dat de zwarte luis op de planten neerstrijkt. In 2 toppen zat al wat luis, deze heb ik er direct uitgeknipt. Hopelijk blijven hun vriendjes weg, zodat de plant al zijn energie kan steken in het ontwikkelen van de tuinbonen.
De erwten staan er ondertussen ook mooi bij en beginnen te klimmen. Na de vogelvraat eerder deze maand had ik er wat extra voor gezaaid en uitgeplant, het net kan er hopelijk komende week vanaf.

Het bonen vak: Van links naar rechts kapucijners, tuinbonen, erwten, sperziebonen gezaaid (deze komen sinds vandaag wat op) en bij de stokken zijn snijbonen gezaaid (ook die beginnen nu op te komen).

Verschillende stadia van het ontkiemen van stok snijbonen.

Dan blijven er nog 2 lege vakken over. 1 voor de bladgewassen, de komende week zal ik hier een en ander gaan zaaien. De ander is sinds 2 dagen helemaal omgewoeld en kaal, hier lag nog een hoop (tuin)afval. Hier zal ik begin van de komende maand de maïs gaan zaaien, later in het jaar zal dit omgedoopt worden tot rabarber vak. Aangezien het erg mooi in de zon ligt en de rabarber dit jaar vrij slecht groeit door vermoedelijk de vele schaduw.

Verder is het fruit vak ook erg mooi opgeruimd door Collin. Hij heeft al het onkruid weggehaald, wat een verschil! Dit geeft meteen een heel fijn gevoel om naar te kijken, aangezien het veel overzicht geeft.

Het fruit vak

De aardbeien hebben al een aantal vruchten in ontwikkeling, nog even geduld!

Ook de peren, pruimen en appeltjes zijn al zichtbaar. Evenals de verschillende soorten bessen die er staan. Komende weken goed letten op eventuele rupsjes (waar ik er al een hoop van heb weggehaald) en luis (gelukkig nog niet gezien). Hopelijk dit jaar een mooie oogst van alle soorten!

Tot slot nog een overzichtsfoto van de tuin vandaag, staat hij er niet mooi bij?

maandag 4 mei 2020

April ontwikkelingen

Er is alweer een maand voorbij gevlogen, een maand waarin een hoop gebeurd is in de tuin. Haast teveel voor in 1 blog.

Laat ik starten met een overzicht van de tuin:
Rechts zijn de courgette en pompoen planten te zien, deze heb ik al relatief vroeg in de volle grond gezet. Eigenlijk 'mag' dit pas na de Ijsheiligen, maar ze groeiden zo hard dat ik de gok heb gewaagd. Zolang er geen nachtvorst gaat komen zal het naar verwachting geen probleem zijn!

Tussen de 2 witte paaltjes voorin de foto heb ik schorseneren gezaaid, ook voor het eerst. Tot nu toe zijn ze nog niet opgekomen, het is nog even afwachten. 

Ondertussen staat de rest van de tuin niet stil. De tuinbonen groeien momenteel erg hard en de vormen zitten er al volop in! 
De tuinbonen 24 april:
En naast de tuinbonen groeien ook de kapucijners erg rap, zeker na de regen van afgelopen dagen. 

Een kapucijner op 24 april:
Een overzicht van de kapucijners en tuinbonen afgelopen week:
Op deze foto is ook mooi het verschil te zien tussen de 2 rijen tuinbonen, de rij met bloemen heeft een voorsprong van zo'n 2 weken. 

In het zogenoemde bonenvak heb ik ook erwten gezaaid, in 3 delen. Het 1e  deel kwam erg mooi op, helaas is de helft verdwenen/opgegeten door de vogels. Ik heb thuis snel nog wat zaden gezaaid in een mini kasje, om niet teveel achterstand  op te lopen. En direct een net over de overige erwten geplaatst, waar een deel nog van op moet komen. 

De erwten:
In de Jostabes ontwikkelen zich ondertussen de 1e besjes. En ook in de pruimenboom en perenboom zijn de 1e  vruchten al te zien. 
De Jostabes:
Het fruitvak had wat achterstallig onderhoud, door alle overige werkzaamheden in de tuin. Na het opschonen kwamen de rabarber en bosaardbeien weer mooi tevoorschijn. 
De rabarber:
 
De bosaardbeien:
Het stuk van de gewone aardbeien moet nog verder opgeschoond worden. Ze komen nu mooi op, waardoor ze het verdienen om goed verzorgd te worden! 

Tot slot nog een foto van de tomaten in de achtertuin, ze staan te popelen om meer ruimte. Ik hoop ze over een week in de volle grond te kunnen zetten. Dit volgt hopelijk om de volgende blog!