woensdag 31 juli 2019

Groei en bloei


Na de warme dagen die we gehad hebben, is er flink wat groei en bloei in de tuin! 
Iedere avond ging ik in de schemer heen om water te geven, zodat het niet zou verdampen in de zon.
De tomaten zijn een grote wilde bos geworden, maar eens kijken of ik dat nog wil gaan snoeien of zo laat. 

1 van de 4 pompoen planten is ontzettend gegroeid, hij begint alle kanten op te gaan. Voor nu even kijken hoe deze ontwikkeld, als hij te groot gaat worden ga ik de toppen afknippen om de groei te stagneren. 


En onder het bladerdak van deze pompoen plant beginnen de 1e  pompoenen zich al te ontwikkelen! Ik weet niet of ze al bestoven zijn, het is mogelijk dat deze nog af gaan vallen. Maar het ziet er al erg leuk uit zo.


Ook de komkommer planten hebben een groeispurt gemaakt. 1 van de 3 begint ook al te bloeien en ik heb al 1 mini komkommer gespot, zoals op de foto onderaan te zien is, vlak boven het gele uitgebloeide bloemetje.
En op de achtergrond staat de gele courgette die ook al een leuke opbrengst heeft geleverd.


Waar ik eerder dit jaar niet had gedacht dat de zonnebloemen het zouden overleven, aangezien ze heel erg werden lastig gevallen door klimmend onkruid, is de 1e  al ontzettend mooi in bloei. En wat zijn ze groot! Ze zijn nu rond de 1.8 meter, joekels!


Na de warme dagen merk ik ook een leuke groei in de pluksla, hier kunnen we met een paar dagen ook van gaan oogsten. Het ziet er erg leuk uit in de tuin, dat felle groen.


Vanmorgen ben ik op tijd naar de tuin gegaan, om voor de regen uit een aantal wortels te oogsten. Ik heb er een paar uit de grond gehaald en ben erg tevreden met de grootte. Nu hopen dat ze ook lekker zullen smaken.


Bijna dagelijks kan ik courgettes oogsten, wat ook een leuk effect geeft in de keuken. De kleine gele brak per ongeluk af, maar smaakte er zeker niet minder om.


En tot slot nog een foto van een aantal bramen die in ontwikkeling zijn. Dit is nog maar een fractie van wat er allemaal aan hangt, er hangen er ontzettend veel. Vanmorgen een heel klein deel geoogst, voordat ze op de grond zouden vallen door de voorspelde regenbui, en dat was al 430 gram. Dat belooft wat!


zondag 21 juli 2019

Korte update

Door alle omstandigheden thuis schiet het bijhouden van de blog er helaas wat bij in.
Maar de tuin rust niet, alles groeit door! Zo helaas ook het (vele) onkruid, het gaat zo snel en door gebrek aan motivatie om het te verwijderen wordt het eerdaags een flinke klus.
Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen, Collin zal meehelpen.

Waar de frambozen en aardbeien uitgebloeid zijn, zijn de bramen flink in ontwikkeling. We kunnen de uit de achtertuin al eten, dus ik verwacht dat de struiken in de moestuin snel zullen volgen!

En ook de pruimen gaan nu hard, helaas worden ze veel lastig gevallen door wespen die de rijpere vruchten eten. Ze zijn nog niet oogstklaar, als ik ze nu oogst zal dat veel invloed hebben op de smaak. Ik heb er vandaag 2 geplukt om even te testen hoe we de smaak vinden. Ook direct 1 wortel geoogst om de grootte te bekijken.

De oogst van vandaag:


En een mooie tros pruimen:


Zoals hierboven te zien is heb ik vandaag 3 gele courgettes geoogst, deze plant doet het erg goed! Vorige week heb ik ook de 1e  groene courgette kunnen oogsten, die smaakte erg goed. En het 1e  bietje afgelopen week ook geoogst om de grootte te bekijken. Ze mogen bijna geoogst worden, en hij was héérlijk! Erg zoet in vergelijking met de bieten uit de winkel.

De veelbelovende gele courgette:


Waar er met de hevige buien gisteren in het zuiden en oosten veel schade was aan planten, valt dat bij ons gelukkig erg mee.
Zo ben ik erg blij met het aangezicht van de stokbonen, ze groeien erg goed! En de Afrikaantjes ervoor maken het een mooi plaatje.


En tot slot nog een foto van een van de zonnebloemen, wat worden ze groot. Deze is al bijna in bloei. Aangezien ze uit een gemixt doosje zaden komt ben ik erg benieuwd naar de kleur. Nog even geduld!